Novarge Premium
Kooperatifçilik Eğitimi Zorunlu Oldu

Kooperatifçilik Eğitimi Zorunlu Oldu

İŞ HAYATI

14 Ocak 2022 tarihli resmi gazetete yayınlanan yönetmeliğe göre kooperatifçilere eğitim alma zorunluluğu getirildi. Kooperatifçilik eğitimine ilişkin tüm süreç hakkında bu yazımızda sizleri bilgilendireceğiz.

Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre kooperatiflerin yönetim ve denetim kuruluna kooperatifçilik eğitimi alma zorunluluğu getirildi. 

Yönetmeliğe göre üyeleri eğitim şartına tabi kooperatifler şu şekilde:

- Esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet, tarım satış, tarım kredi ve pancar ekicileri kooperatifleri,
- İnşaat ruhsatı alınmış ve ortak sayısı 50 veya daha fazla olan yapı, turizm geliştirme ve gayrimenkul işletme konularında faaliyet gösteren kooperatifler,
- Ortak sayısı 50 veya daha fazla olan taşıma konularında faaliyet gösteren kooperatifler,
- Faaliyet konusuna bakılmaksızın 20 milyon Türk lirası ve üstü net satış hasılatı olan kooperatifler,
- Faaliyet konusuna bakılmaksızın 1.000 ve daha fazla ortağı bulunan kooperatifler.

Kimler Kooperatifçilik Eğitimi Alabilir?
Yönetmeliğin 6. maddesinde ifade edildiğine göre kooperatif üyeleri seçildikten sonra en geç 9 ay içinde, kooperatifçilik eğitimini tamamlamaları gerekiyor.

Kooperatifçilik eğitiminin konuları

Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kooperatifçilik eğitiminin konuları şunlardır:
- Kooperatifçilik kavramı ve önemi, kooperatiflerin kuruluş ve anasözleşme değişiklik işlemleri, kooperatiflerde ortaklık sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi, ortakların hakları ve ödevleri, kooperatif genel kurulu, kooperatif yönetim kurulu-denetim kurulu, kooperatiflerin üst örgütlenmesi, kooperatiflerde dağılma ve tasfiye, kooperatiflerde belge düzeni ve vergilendirme, kooperatiflerde muhasebe, Kooperatiflerde kurumsal yönetim, kooperatiflerde girişimcilik, kooperatiflerde pazarlama, e-ticaret ve insan kaynakları yönetimi ve etik kurallar

Kooperatifçilik eğitiminin süresi ve şekli
Bakanlık tarafından belirlenen kooperatifçilik eğitimi, en az 40 ders saatinden oluşmaktadır. Bu 40 saatin 30 ders saati temel konular ve 10 ders saati destekleyici konuları içermektedir. Her bir ders saati 50 dakikadan oluşmaktadır.

Novarge’de Kooperatifçilik eğitimi
Kurumumuzla Ankara Bilim Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde çok yakın zamanda eğitimler CANLI olarak verilmeye başlanacaktır. Eğitimin tarihi ve fiyatıda yakın zamanda belirlenecektir. 

Konuyla ilgili süreci sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler