Novarge Premium
Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi

EĞİTİM

Sonbahar yağmurlarını karşıladığımız bir haftanın son iş gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, bireyin yaşam boyunca ihtiyaç duyduğu gereksinimleri bir hiyerarşiye yansıtan Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinden bahsedeceğiz.

Yaşama adım attığımız andan toprağa geri döndüğümüz sürece dek çeşitli hayat döngülerinden geçeriz. İnsan hayatını şekillendiren temel faktörler, yaşamımız dâhilinde “gereksinim” üzerine kurulu bir düzene tekâmül eder. Örneğin, temel yaşam ihtiyaçlarını kapsayan (barınma, beslenme ve uyku) gereksinimleri karşıladıktan sonra bireysel olarak ihtiyaçlarımız artmaya başlar. Bireysel yaşamı için daha fazlasını isteyen insan temelinde, gereksinimler bir hiyerarşi olarak yer bulmayı başarır.

Amerikalı psikolog Abraham Maslow, insan yaşamındaki gereksinimleri ve önceliklerini tanımlamak adına “ihtiyaçlar hiyerarşisi” ya da “ihtiyaçlar kuramı” adını verdiği bir temele imza atmıştır. Maslow’a göre insan yaşamında gereksinimlerin sonu gelmez. İnsanoğlunun elde edemediğine duyduğu ilgi bağlamında, piramidin en üst seviyesine duyulan ihtiyaç seviyesi doğru orantıda artış gösterir. Ancak ihtiyaç giderildikten sonra bireysel izlerini kaybettirir ve bir diğer gereksinim basamağına eğilmeye başlar.

Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Novarge’de bugün, bireyin yaşam boyunca ihtiyaç duyduğu gereksinimleri bir hiyerarşiye yansıtan Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Nedir?

Abraham Maslow tarafından oluşturulan ihtiyaçlar hiyerarşisi, motivasyon anlamında büyük bir öneme sahiptir. İhtiyaçlar kuramına göre bireyin motivasyonu dış kaynaklardan ziyade içsel gereksinimlerini gerçekleştirmekle doğru orantılıdır. İhtiyaçlar hiyerarşisine göre bir ihtiyacı gerçekleştirdikten sonra bir diğeri ortaya çıkar. Hâl böyle olunca insan, motivasyonunu gerçekleştirmek üzere gereksinimleri yerine getirmek için çaba gösterir.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi, bir üçgen temelinde verilen bölümlerden oluşur. Her bölüme karşılık gelen 5 kavram mevcuttur.

  • Fizyolojik: “Yiyecek, su, barınak, nefes alma, sağlık, uyku”
  • Güvenlik: “Güvenlik, ahlâk, iş, kaynak, istihdam, varlıklar”
  • Sosyal: “Aile, arkadaşlık, yakınlık”
  • Saygınlık: “Özsaygı, özgüven, öz değer, başarı, güven”
  • Kendini Gerçekleştirme: “Problem çözücü, önyargısız”

 

Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi

İhtiyaçlar Hiyerarşisi

  1. Fizyolojik İhtiyaçlar

Maslow piramidinin en altında yer alan ve hayatta kalmak için gereksinim duyulan insan ihtiyaçlarını kapsar. İnsan yaşamında fizyolojik ihtiyaçlar karşılanmadığı sürece yaşamı sürdürmek mümkün değildir. Fizyolojik ihtiyaçları karşılanan bireyler, piramidin bir üst temeline gereksinim duymaya başlar.

Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi

  1. Güvenlik İhtiyaçları

Piramidin ikinci sırasında yer alan güvenlik de fiziksel ihtiyaçlar gibi insan yaşamı için önem teşkil eder. İnsan yaşamında güvenlik sağlanmadığı sürece yaşamsal süreç tehlikeye girer. Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarını tümüyle karşılayan bireylerin içgüdüsel olarak piramidin bir üst sekmesine odaklanması olağandır.

Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi

  1. Sosyal İhtiyaçlar

Sosyal düzeyli ihtiyaçlar, bireyin kişisel ve dış kaynaklı sosyallik eğilimini içerir. Bireyler fiziksel olarak kendileriyle ilgilendiklerinde bağlantı kurma ihtiyaçlarını başkaları ile karşılayabilirler. Sosyal ihtiyaçlar açısından arkadaşlık, aile ya da partner bazında görülen eksiklikler sosyal ihtiyaçları zedelediği gibi fizyolojik ihtiyaçlarda da uykusuzluk ve depresyon gibi belirtilere neden olur.

Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi

  1. Saygınlık İhtiyacı

Bireysel saygınlık ihtiyacının öncelikle birey temelli olarak sağlanması gerekir. Özsaygı ihtiyacını karşılayan bireyler, soyutlanma ve uzaklaşma sorunlarına maruz kalmazlar. Benliğinin ve gücünün farkında olarak saygınlığa erişmiş bireylerin söz konusu saygı gereksinimleri karşılanır.

Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi

  1. Kendini Gerçekleştirme

Piramidin son aşamasına tekâmül eden basamak, kendini gerçekleştirmektir. Son seviyeye gelmeyi başaran bireyler, tam potansiyellerine ulaştıklarını hissederler. Kendini gerçekleştirme, önemli bir hedefe ulaştıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu süreç beraberinde de memnuniyet ve özgüven duygularını getirir.

Maslow Temel İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Novarge’de bugün, bireyin yaşam boyunca ihtiyaç duyduğu gereksinimleri bir hiyerarşiye yansıtan Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler