Novarge Premium
Matematiksel Öğrenme Güçlüğü ve Gelişim Yöntemleri

Matematiksel Öğrenme Güçlüğü ve Gelişim Yöntemleri

KARİYER

Yaz ayının huzuruyla uyandığımız yeni bir iş haftasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, eğitim ve kariyer gibi tüm bireysel gelişim basamaklarında etkin rol oynayan matematiğin öğrenme güçlüğünden ve çeşitli gelişim yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Okuma ve yazmayı öğrendiğimiz ilkokul yaşantımızdan, yüksek okul diplomamızı aldığımız evreye kadar etkin olan matematik, bireyin zihinsel gelişiminde etkin rol oynar. Özellikle erken yaşta okulla birlikte hayatımıza giren matematik kavramı, bütün bir ömrün içerisinde kendini gösterir. Matematik problemlerinin çözüm süreçleri, düşünce gereksinimleri ve probleme yönelik çözüm üretme aşamaları, bireyin günlük yaşamda da çeşitli sıkıntıların üstesinden gelebilmesi için etkili bir yöntem oluşturur.

Matematiksel Öğrenme Güçlüğü ve Gelişim Yöntemleri

Çeşitli sayıların ve mantığın etkileşiminden oluşan matematik, her bireyin yaşamında kolay bir çözüm yöntemini oluşturmaz. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar matematiğin oldukça zorlu olduğunu ve günlük hayatta kullanmayacaklarını düşündükleri için önemsemediklerini belirtir. Fakat matematik, bireyin çocukluktan yetişkinlik evresine dek tüm gelişim süreçlerini kapsayan bir problem çözebilme kabiliyetinin oluşmasında etkin rol oynar. Yaşamda birçok birey, zihinsel ya da öğrenme problemi çekmediği halde sayıları ve sembolleri kavramakta zorlanabilir. Bireyin matematiksel anlamda öğrenme güçlüğü “diskalkuli” olarak tanımlanır.

Matematiksel Öğrenme Güçlüğü ve Gelişim Yöntemleri

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak, eğitim ve kariyer gibi tüm bireysel gelişim basamaklarında etkin rol oynayan matematiğin öğrenme güçlüğünden ve çeşitli gelişim yöntemlerini araştırdık.

Matematiksel Öğrenme Güçlüğü (Diskalkuli) Nedir?

Bir çeşit öğrenme bozukluğu olarak betimlenen ve “diskalkuli” olarak isimlendirilen matematiksel öğrenme güçlüğü; bireyin zihinsel herhangi bir problemi olmamasına karşın semboller ile sayıları kavramakta güçlük çekmesi ve matematiksel problemleri ilişkilendirmekte zorlanması olarak tanımlanır.

Günümüzde sanıldığının aksine diskalkuli bir çeşit zekâ geriliği değildir. Sanılanın aksine diskalkuli bir bireyin özel yetenekli olduğunu da gösterir. Disleksi ve diskalkuli gibi güçlükler, “Einstein hastalığı” olarak da anılır. Disleksi gibi matematiksel öğrenme güçlüğünün de çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Erken yaşta tespit edilerek başlanan tedaviler bireyin öğrenme güçlüğünden sıyrılmasını sağlarken, tedavide geç kalınması psikolojik rahatsızlıklara ve akranlarından geride kalmaktan kaynaklı asosyalliğe yol açabilir.

Matematiksel Öğrenme Güçlüğü ve Gelişim Yöntemleri

Matematiksel Öğrenme Güçlüğü (Diskalkuli) Belirtileri Nelerdir?

Matematiksel öğrenme güçlüğü anlamına gelen diskalkuli, bireyde genellikle çocukluk çağında gözlemlenir. Matematiksel öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar öğrenim sürecinde birçok belirti gösterebilirler.

Diskalkulik bireyler;

  • Matematiksel sembolleri ve sayıları birbirine karıştırırlar.
  • Konsantre olamazlar ve dikkatleri kolaylıkla bozulur.
  • Geometrik şekilleri öğrenme ve akılda tutmakta zorluk yaşarlar.
  • Matematiksel işlemlerde sürekli parmakla sayma yöntemine başvururlar.
  • Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi işlemlerde çok basit sorularda dahi uzun süre düşünür ve kafa karışıklığı yaşarlar.
  • Sağ ve solu birbirinden ayırmakta sürekli güçlük çekerler.
  • Çarpım tablosunu zor ezberler ve birkaç gün içerisinde unuturlar.
  • Para saymada çeşitli güçlükler yaşarlar.
  • Alışverişlerde yanlış, eksik ya da fazla paralar verirler.
  • Strateji ve mantık gerektiren oyunlarda sıklıkla hata yaparlar.

 

Matematiksel Öğrenme Güçlüğü ve Gelişim Yöntemleri

 

Matematiksel Öğrenme Güçlüğü (Diskalkuli) Nasıl Önlenir?

Çocuk yaşta görülen matematiksel öğrenme güçlüğü (diskalkuli) belirtilerinde bir ya da birkaçı gözlemlendiğinde beklemeden bir uzmana başvurmak gerekir. Herhangi bir zihinsel problem olmadığı sürece egzersiz ve çeşitli yöntemlerle matematiksel öğrenme güçlüğünü tedavi edebilmek mümkündür.

  • Bir ya da birkaç belirti gözlemlendiğinde mutlaka doktora başvurulup, gerekli testler ve tıbbi ölçümlerin yaptırılması gerekir.
  • Matematik problemleriyle devamlı egzersizler yapılmalı ve alışkanlık haline getirilmelidir.
  • Strateji ve mantık gerektiren oyunlar oynanmalıdır.
  • Sıkılmadan ve umutsuzluğa kapılmadan çeşitli egzersiz ve geliştirme yöntemlerinin yapılması gerekir.
  • Dikkat ve hafıza gerektiren oyunlar oynanmalıdır.
  • Mutlaka sabırlı davranarak, yanlış ya da hatalı cevaplarda yeniden denenmesi gerekir.
  • Özel eğitmen ya da eğitim kurumlarından destek alınabilir.
  • Diskalkulik çocukların özellikle aileleri ve öğretmenleri tarafından devamlı sabırlı bir tavırla karşılaşmaları ve gelişime teşvik edilmeleri gerekir.
  • Hafızadan matematiksel problemlerin yapılmasına teşvik edilebilir.

 

Örneğin;

Diskalkulik problem yaşayan bir çocuğunuz ya da yakınınız var ise onlarla zihinsel matematik işlemleri yapabilirsiniz. İki kişilik bir oyunda ortaya attığınız 30 sayısını sırayla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi faktörlerle 1-2-3 şeklinde sayılarla ilişkilendirerek, problemlerin zihinden çözülmesini sağlayabilirsiniz.

Matematiksel Öğrenme Güçlüğü ve Gelişim Yöntemleri

Novarge’de bugün; eğitim ve kariyer gibi tüm bireysel gelişim basamaklarında etkin rol oynayan matematiğin öğrenme güçlüğünden ve çeşitli gelişim yöntemlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, başarılı ve sağlıklı bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler