Novarge Premium
Metaverse’ün İş Dünyasına Etkisi Nasıl Olacak ?

Metaverse’ün İş Dünyasına Etkisi Nasıl Olacak ?

KARİYER

Teknolojinin hızına yetişemediğimiz şu günlerde peş peşe ortaya çıkan kavramların da takibi güçleşmeye başladı. Siz de son dönemde blockchain, kripto para, NFT ya da metaverse terimlerini bir yerlerden duymuşsunuzdur. Bu yazımızda bu kavramlardan metaverse’ün ne olduğuna ve iş dünyası ile ilişkisine bakacağız.

“Metaverse fuarı, metaverse’de açılış, toplantı, arazi…” gibi terimler son dönemde ortaya çıkan ve adını sıkça duyduğumuz sanal bir dünyaya açılan pencere. Gittikçe daha da fazla ilgi gören metaverse bir bakıma iş dünyasını da yakından ilgilendirmektedir.

Sanal bir dünya beraberinde yeni meslekler doğurmuştur. Meydana gelen bu ihtiyaç ve değişimlerin de iş hayatına doğrudan bir yansıması olmaktadır. Öncelikle asıl konumuza geçmeden metaverse’ün ne olduğuna bakalım.

Metaverse nedir?

Metaverse, kendisinden önce ortaya çıkan arttırılmış gerçeklik ile sanal gerçekliğin birleşmesiyle beraber insanların üç boyutlu bir şekilde hareket etmelerine olanak tanıyan sanal bir dünya olarak tanımlanabilir. Günümüzde popüler hale gelen ve insanların ayak uydurmaya çalıştığı metaverse kavramı aslında ilk defa 92 senesinde bir bilim kurgu romanında geçmektedir. Neal Stephenson tarafından kaleme alınan “Snow Crash” romanında geçmekte olan bu kavram, geçen sene  ünlü sosyal medya platformu Facebook’un Meta ismini alması ile ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in metaverse’te yapacağı projeleri anlatmasıyla beraber gündemin en önemli konusu halini aldı. O günden bu yana pek çok şirket ve marka metaverse evreni içinde olmak amacı ile çalışmalar başlattı ki bu firmaların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Metaverse evreni şirketleri kendine çekiyor

Teknoloji uzmanlarına göre metaverse, internetin yerine geçebilecek bir gelişme. Bu da bilhassa internet tabanlı yapılanmaların metaverse evrenine hızlı bir şekilde adapte olması gerektiğini gösteriyor. Bunun yanında mağaza şeklinde hizmet sunmakta olan markaların da metaverse evreninde yer almak amacı ile projeler geliştirdiği görülüyor. Samsung, Nike ve Adidas gibi dünyaca ünlü şirketlerin metaverse evreninde yerlerini almak için çalışmalar yaptığı biliniyor. Ülkemizde de farklı alanlarda hizmet sunan kurumsal pek çok firma bu evrene geçiş yapma hazırlıkları içinde. Kısacası geleceğin teknolojisini şekillendirecek bu sistemden uzak kalmak istemeyen firmalar hızlı adımlarla sisteme dahil olmaya çalışıyor.

Yeni Evren Yeni İstihdam Alanı

Metaverse evrenindeki gelişmeler beraberinde farklı meslek gruplarını doğurdu. Yani metaverse’de bulunan firmalar için teknoloji ve tasarım alanlarında çalışmakta olan iş gücü çok önemli. Bu da Metaverse evreninde kripto stratejistleri, yazılım mühendisleri, iş geliştirme analistleri, sanatçılar, tasarımcılar, içerik üreticileri, sanal mimarlar ve gayrimenkul danışmanları gibi pek çok alanda hizmet sunan meslek gruplarının yer alacağını gösteriyor. Yeni bir evrende ihtiyaç duyulacak yeni meslekler ve yeni iş istihdamı…

Metaverse Çalışma Biçimlerini Etkileyecek

Metaverse evreninin iş hayatındaki yansımaları en çok toplu etkinliklerde karşımıza çıkacaktır: özellikle toplantılar ve sunumlarda. Koronavirüs pandemisi ile beraber hayatımıza iyiden iyiye yerleşen online çalışma biçimi metaverse’de yeniden dönüşüm yaşayacak. Bu dönüşüm sanal ofis olarak tanımlanmaktadır ve bu şekilde insanlar dijital ikizleri ile sanal gerçeklik içinde toplantılara katılabilecekler. Sanal ofis olarak Meta firmasının ürünü olan Horizon Workrooms’u ve Microsoft’un geliştirmeyi sürdürdüğü Mesh for Teams’ı örnek verebiliriz. Bahsi geçen bu sistemler, çalışanların istedikleri bir konumdan sanal gerçeklikle aynı masaya oturup toplantılar yapmalarını sağlamaktadır. Çalışanlar bu toplantılara sadece avatarlarla değil, canlı bağlantılarla da katılabiliyorlar.

Metaverse evreni pek çok alana nüfuz ettiği gibi iş hayatında da önemli bir konuma yerleşmiş durumdadır. Online çalışma sistemine yeni bir tanım getiren bu kavramın önü çok açık ve fırsatlarla dolu. Eğer siz de bu alana ilgi duyuyorsanız hiç vakit kaybetmeden kendinizi geliştirmeye ve Metaverse evreninde yerinizi almak için harekete geçin.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler