Novarge Premium
NLP ile Kişisel Mükemmelliğe Doğru

NLP ile Kişisel Mükemmelliğe Doğru

KARİYER

Beynimiz, günümüzde bile çözülememiş karmaşık bir yapıya sahip ama beynimizin de bir çalışma sisteminin olduğu muhakkak. NLP sayesinde beynimizin ne şekilde çalıştığını anlayabilir ve onun farklı güçlerini ortaya çıkarabiliriz.

"Neuro Linguistic Programming" in kelimelerinin baş harflerinden oluşan NLP, aslında beynin yeniden programlanmasıdır. Gerçekleştirilen bu programlama sayesinde kişiler hayata bakış açılarını,  alışkanlıklarını ve bilinçdışı davranışlarını, bunların ne şekilde ortaya çıktığını keşfedebilir ve istemediği davranışları yeniden şekillendirebilir yani programlayabilir. NLP’de temel amaç bireyin yaşam kalitesini yükseltmek ve kendisini tanıyarak kişisel gelişimini sağlamaktır.

NLP sayesinde öğrenilen teknikler ile içinde bulunulan durumlar hakkında daha iyi analizler yapılabilir ve daha iyi sonuçlar alınabilir. Bu yüzden NLP, eğitim, iş dünyası, kişisel gelişim ve terapi gibi pek çok alanda tercih edilmektedir. Bunlarla beraber NLP’nin en sık kullanıldığı alanları şöyle sıralayabiliriz:

- Psikoterapi ile alakalı uygulamalar

- Kişisel gelişim alanı

- Profesyonel koçluk sahası

- Sağlık, sanat ve yaratıcılık alanları

 

NLP’de Hangi Teknikler Kullanılır?

Genel olarak NLP’de; “Dışarıdan gözlem, yeniden yaratma, çapalama, uyum ve inanç değiştirme” olmak üzere 5 önemli teknikten yararlanılmaktadır. Şimdi kısa kısa bu tekniklere göz atalım:

* Dışarıdan Gözlem Tekniği

Adından da anlaşılacağı gibi bu teknik, kişilerin olaylara dışarıdan bir gözle bakması durumunu içermektedir. Yaşanan bir olumsuzluktan sonra bireyin olumlu düşünceler geliştirene kadar yaşananları sakin bir şekilde düşünmesi ve sakinleşene kadar bu durumun devam etmesidir. Bu şekilde olumsuz duygulardan yavaş yavaş arınmanız beklenir.

* Yeniden Yaratma Tekniği

Kimi zaman hayatın akışında ne yapacağınızı bilemediğiniz durumlarla karşılaşırsınız. İşte yeniden yaratma tekniği böyle durumlarda sizi üzen olumsuz düşünceye daha değişik bir açıdan bakmanızı sağlar. Yani Yeniden Yaratma Tekniği, karşılaşılan olumsuz durumu değil bunun sebeplerini, başını ve sonunu düşünerek mantıklı bir çerçeveye oturtmaktır.

* Çapalama Tekniği (Demirleme Tekniği)

Bu teknik NLP’de çok fazla kullanılmaktadır. Bu teknik sayesinde bir yandan geçmişte yaşamış olduğunuz olumsuz duygulardan arınırken, bir yandan da yaşadığınız anı güzelleştirebilirsiniz. NLP çapalama tekniğinde kişi kendini mutlu hissettiği bir zamana çapa atar ve yaşadığı olumsuz durumlardan etkilenmemek ya da bu durumu daha çabuk atlatmak için çapa attığı o zamana geri dönüş yapar. Yani birey bu teknik ile olumsuz duygularla çok daha kolay başa çıkabilir.

* Uyum Tekniği

Aynalama olarak da bilinen uyum tekniği ile insanlarla doğru iletişim kurmanız kolaylaşır. Bu yöntemde amaç; bireyin iş hayatından başlayarak sosyal hayatına kadar herkesle iyi ilişkiler içinde olmasını sağlamak ve herkesle doğru iletişim kurmasını kolaylaştırmaktır.

* İnanç Değiştirme Tekniği

Bu tekniğin temelinde bireyin kendisini sınırlayan inançlardan kurtulması vardır. İnsanlar yaşanan olumsuzluklar sebebi ile olaylara ya da kişilere karşı genellemeler yapmaya başlar. Bunlar bir nevi önyargılardır. Yapılan genellemeler de insanlara sınırlar koyan bazı inançlara sebep olmaktadır. İşte inanç değiştirme tekniği ile bu sınırlardan kurtulabilirsiniz. Bunun için ilk etapta bu olumsuz duyguları bir yana bırakıp çözüm arayışı içinde olmanız gerekiyor. Koyduğunuz sınırları kaldırmanın sadece sizin elinizde olduğunu unutmayın.

NLP eğitimi size ne katar?

Alacağınız NLP eğitimi sonrasında kişisel gelişiminizde meydana gelen farkı hissedeceksiniz. Olaylar karşısında NLP ile programladığınız beyniniz artık size birden fazla çıkış noktası gösterecek ve bu sayede yaşam kaliteniz ve başarınızda bir artış meydana gelecektir. Bunlarla beraber NLP sayesinde;

- Hayatınızda karşınıza çıkabilecek olumsuzluklarla daha güçlü mücadele edebilirsiniz

- Başarılı bir öğrenme modeli geliştirebilirsiniz

- Psikolojik sorunlarınızı daha iyi aşabilirsiniz

- Geliştirdiğiniz pozitif bakış açısı ile olaylara farklı bir perspektiften bakabilirsiniz

- Sosyal yaşamınızdaki iletişim ağınızı güçlendirebilirsiniz

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler