Novarge Premium
Novarge’den: Evde Diksiyon Becerisini Geliştirme Yöntemleri

Novarge’den: Evde Diksiyon Becerisini Geliştirme Yöntemleri

EĞİTİM

Güneşin aydınlık yüzü ile sıklıkla karşılaştığımız, şubat ayının bir haftasının daha sonundan hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, bir ifade yöntemi olarak diksiyon becerisine ve geliştirme yöntemleri değineceğiz.

Kendimizi her zaman doğru ifade edebilmek isteriz. Toplumda ve sosyal ilişkiler çerçevesinde kendini iyi ifade edebilmekte başarılı olan bireyler, başarıları yolunda emin adımlarla ilerlemeye aday olurlar. Özellikle doğru bir ifade yönteminin temeli, diksiyon düzeyinde gerçekleştirilen başarıya ve inanca dayanır. Diksiyon becerilerinde elde edilen başarılar ile kendini doğru bir yöntemle ifade eden bireyler, toplulukta daha rahat söz sahibi olabilir, kendilerini iyi ifade edebilir, başarı yöntemlerini yakalayabilir ve kariyerlerine doğru emin adımlarla ilerleyebilirler.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde, gelecek yaşam için büyük önem teşkil eden diksiyon becerilerinin anlamına ve kazanım yöntemlerine birlikte değinelim.

Diksiyon Nedir?

Diksiyon; kelimeleri vurgularına, anlamlarına, coşku ve duraklarına bağlı kalarak kullanma işlemine verilen isimdir. Bireysel ifade ve iletişimin bir yöntemi olan diksiyon becerisi, sözün gerektiği yerlerde kullanılması, vurguların kelimelere uygun yapılması ve sesin coşkuya yönelik ayarlanması anlamına gelen bir tür iletişim niteliğidir.

Diksiyon konusunda gelişim gösteren bireyler, iş hayatlarında rakiplerinden önde bir duruş sergilerken; sosyal ortamlarında da kendini doğru ifade edebilme yöntemleriyle kolayca yer bulabilirler.

Kendini ifade edebilme yöntemlerinde zorluk çeken ve kolayca iletişim kuramayan bireyler diksiyon becerisi bakımında birtakım eksiklikler gösterirler. Çoğu zaman olumsuzluk yaşayan birey tarafından, kazanımı oldukça güç olarak değerlendirilen diksiyon becerisinin, günümüzde gelişen teknoloji ağlarının da yardımı ile kolayca kazanımı sağlanabilir.

Diksiyon Nasıl Geliştirilir?

Diksiyon becerisini geliştirmek için yapılan diksiyon egzersizleri, dil sürçmelerini engelleyerek; konuşmanın etkili ve güzel bir hitaba sahip olmasını hedefler. Diksiyon egzersizleri düzenli yapıldığında, oldukça olumlu yönde diksiyon becerilerinin gelişimini sağlayabilir.

Diksiyon Tekerlemelerini Deneyin

Diksiyon geliştirmek için oldukça etkili bir yöntem olan diksiyon tekerlemeleri; pratik düzgün konuşma becerilerini destekleyen eğlenceli bir aktivite grubunda yer alır. Diksiyon tekerlemeleri, çeşitli telaffuz problemlerine de yol açan dudak tembelliğini ortadan kaldırarak diksiyonun geliştirilmesine katkı sağlar.

Kalem Egzersizlerini Deneyin

Kalem egzersizleri, diksiyon becerilerini geliştirme yöntemleri arasında en etkili olanlardan biridir. Kalem egzersizleri ağız içerisine yatay şekilde yerleştirilen kalem ile metinlerin okunmaya çalışmasını niteleyen bir yöntemdir. Çene, dudak ve dil kaslarını geliştiren kalem egzersizlerinde zaman ilerledikçe metinleri zorlaştırarak gelişme kat edebilirsiniz.

Diksiyon Kitapları Okuyun

Diksiyon becerilerini geliştirmek için etkili bir yöntem olan diksiyon alıştırma metinleri; kelime dağarcığının gelişmesini sağlarken, zihnin kelimeleri kolayca seçebilmesini sağlar. Düzgün ve etkili bir konuşmanın anahtarı olan diksiyon becerisini alıştırma kitapları vasıtasıyla geliştirebilirsiniz.

Online Diksiyon Eğitimlerine Başlayın

Günümüzde online olarak birçok eğitimden faydalanarak, başarınızın neticesinde sertifikaya sahip olabilirsiniz. Özellikle diksiyon eğitim programlarını edinerek, online ortamdan diksiyon becerilerinizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin TRT Spikeri Yavuz Özdemir ile “Diksiyon, Etkili Konuşma ve Beden Dili” eğitimlerine kolayca erişerek, bireysel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.

Novarge’de bugün; iletişim ve bireysel ifadenin bir yöntemi olan diksiyon becerilerinin kazanım yöntemlerine değindik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi…

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorumlar

06 Haziran 2021

mustafa çakmak

merhaba evde hangi egzersizleri uygularsak bendeki ses kirliliği ses çatallaşması düzelir

  Bu yorum size yardımcı oldu mu ? Evet Hayır

18 kullanıcı içinden 12 kullanıcı bu yorumu yardımcı buldu.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler