Novarge Premium
Novarge’den: Hafızayı Güçlendirme Teknikleri

Novarge’den: Hafızayı Güçlendirme Teknikleri

KARİYER

Kendimizi geliştirmek adına birçok farklı tekniğe açık olduğumuz şu günlerde, yeni bir haftanın daha başlangıcından herkese merhaba Sevgili Novarge Ailesi…

Yaşadığımız pandemi süreci gereği kişisel yeteneklerimizi, özel becerilerimizi de keşfetme fırsatı bulduk. Okul/iş dönemlerinde yaşadığımız gündelik sorunlar, yerini farklı kaygılara bıraksa da bir nevi yeni bir hayat rutinine zihnimizi alıştırdık. Bugün sizlerle, hayatımızın her döneminde önemini koruyacak olan özel bir konu konuşacağız: “Hafızayı Geliştirme ve Güçlendirme Teknikleri”

Hafıza Nedir?

Hafıza en temel anlamı ile “Bilgiyi işleyip beynin yapısına uygun bir biçimde saklayarak, gerektiğinde kullanabilme becerisi” olarak bilinir. Özellikle çocukluk döneminden başlayarak ilerleyen yaşlara kadar, hayatımızın her döneminde geliştirilmeye açık olan “hafıza”, doğru kullanımı ile önem kazanır. Hafıza kavramı, kişinin kendi becerileri ile iyileştirilerek, geliştirilebilir. İşte biz de bugün sizlerle hafızanın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi üzerine bir sohbet gerçekleştireceğiz.

Hafızayı Geliştirmek ve Güçlendirmek

Kişisel beceriler ile hafıza tekniklerinin geliştirilebilir olması, kişinin zihinsel yeteneklerinin güçlenmesini sağlar. Özellikle çocuk yaşlarda, hafıza kavramı çok daha gelişime açıktır. Bu bağlamda hem ebeveynlerin ve öğretmenlerin hem de çocukların gelişimi için, hızlı ve etkin öğrenme çeşitlerine dikkat edilmesi şarttır. Hafıza geliştirmek, beynin depolama yeteneğinin geliştirilmesi anlamına gelir. Peki hayatımızda önemli bir yere sahip “hafıza” kavramını geliştirmek için neler yapabiliriz? İşte cevaplar!

Hafıza Güçlendirme Teknikleri

1-Hayal Etme (Canlandırma) Yöntemi

İnsanların çoğu “görsel zekâ” anlamında daha gelişmiştir. Bu kapsamda hafızanın geliştirilmesi için de en sık başvurulan yöntemlerden biri “görsel bilgidir.” İnsanlar görselleştirerek bilgileri daha kolay akılda tutabildiği için; olayları hikâyeleştirmek ve zihinde canlandırmak, hafızada tutmak adına önemli bir yoldur.

Örneğin, hayata dair bir bilgiyi çocuklara hikâyeleştirerek anlatmak, onların ilerde bu konuyu hikâyeden yardım alarak hatırlamasına yardımcı olur. Bu yöntem özellikle çocuklarda uygulanabilen, başarılı bir yöntemdir.

2-Uyku ve Beslenme Alışkanlıklarına Düzen Getirmek

Hayatımızın her alanında olduğu gibi, hafızayı güçlendirme alanında da “beslenme ve uyku” önemli bir yer tutar. Kişinin sağlıklı bir bedene sahip olmasının yolu sağlıklı ve düzenli bir beslenme, rutin ve rahat bir uyku ile sağlanır. Bünyenin her türlü ihtiyacına karşılık verecek olan bu düzenli hayat, dikkat ve hafızayı da güçlendirir.

Örneğin, kişinin hareket düzeyine ve yaşına göre doğru porsiyon ve kalorilerde beslenmesi, ayrıca yine aynı beceriler doğrultusunda ortalama 8 saatlik bir uyku; bu yöntem için ideal olacaktır.

3-Egzersiz Yöntemi

Geçmişten günümüze bizlere “beyin fırtınası” yaptıran oyunlar ilgi çekici olmuştur. Teknoloji çağında çok da uğraşmanıza gerek kalmadan etrafınızda birçok eğitici oyun bulabilir, hafızanızı güçlendirmeye “egzersiz” yolu ile yardımcı olabilirsiniz. Egzersiz yöntemi beynin daha iyi çalışmasını, hafızanın güçlenmesini sağlar.

Örneğin, en basitinden yap-boz yapmak hafıza için oldukça önemli bir yardımcıdır. Bununla beraber bilimsel oyunlar uzamsal, kısa süreli, görsel, işitsel bellek becerilerini geliştirir.

4-Gruplandırma ve İlişkilendirme Yöntemi

İlişkilendirme yöntemi, basitçe “eşya ya da kavramları başka şekiller ile birleştirerek akılda tutma” olarak düşünülebilir. İlişkilendirme yönetimine en güzel ve klişe örnek “62’den tavşan yapmak” olacaktır. İşte bu ve bunun gibi birbirinden farklı nesne, eşya ve kavramları birbirleri ile ilişkilendirerek daha iyi hatırlayabiliriz.

Gruplandırma yöntemi ise, olayları uzun süreli hafızaya alabilmek adına, olay ya da nesneleri işlevlerine göre ayırmak olarak tamamlanabilir.

Örneğin; tuval, boya, şövale resim alanında bir gruplandırma; beyaz, bakır, bidon kelimeleri ilk harf benzerliği baz alındığında bir gruplandırma; top, balon, dolunay şekilleri bakımından farklı bir gruplandırma yöntemidir. Bu yöntem ile kaydedilen bilgiler sayesinde hafıza geliştirme durumunuz kolaylaşır ve daha kolay hatırlamaya başlayabilirsiniz.

5-Nimonik Yöntem

Bu yöntem adı itibari ile size biraz farklı gelebilir ancak daha önce bu yöntemi kullanarak hafızanızı geliştirdiğinize emin olabilirsiniz! Nimonik yöntemde, ezberlemenin zor olduğu kavramlar, bir takım destekleme yöntemleri ile kolay hale getirilerek hafızada tutulur.

Örneğin okul çağlarında “Fıstıkçı Şahap” ipucunu sık sık kullanmışsınızdır. İşte burada “ünsüz benzeşmesinin” olduğu harfler tek tek ezberlenerek akılda tutulamayacağı için, harfleri oluşturan ekler belirlenerek bir şifre oluşturulmuştur. Bu şekilde bu kuralı akılda tutmak çok daha kolaydır. İşte buradaki örnek gibi birtakım bilgileri akılda kolay tutmak adına şifrelemeye “Nimonik Yöntem” denir.

Bugün sizlerle bilgiyi işleyen bir yapı olan “hafızadan ve hafızayı geliştirme tekniklerinden” bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere; hepinize mutlu, başarılı ve sağlıklı bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi...

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler