Novarge Premium
Novarge’den: Konsantrasyon Sağlama Yöntemleri

Novarge’den: Konsantrasyon Sağlama Yöntemleri

NOVARGE'DEN

Yeni yıla adım adım yaklaşırken; güneşin henüz aydınlık yüzünü bizden ayırmadığı bir sabahın ilk ışıkların hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi.

Bugün sizlerle; başarının odak noktası ve çalışma prensibinin gereklerinden biri olan konsantrasyon konusunu inceleyeceğiz.

Gelecek planlamasında önemli bir yer alan başarı kavramı hayatımızın şekillenmesinde önemli rol oynuyor. Çoğu zaman başarıyı elde etmek için en iyi çalışma gayretini göstermemiz gerekiyor. Çalışma gayretimizin sınırlarını zorlarken; doğru bilgilere ve bilinç düzeyine ulaşmanın yolu “Konsantrasyon” kavramından geçiyor. Pandemi sürecinde, günlük yaşamın temposunda ve genel sıkıntılar içerisinde konsantrasyon sağlamak bazen çok zor hale gelebiliyor. Böyle durumlarda konsantrasyonu sağlayabilecek nitelikleri incelemek ve bu yönde gelişim gösterebilmek gerekiyor. İsterseniz gelin, öncelikle “konsantrasyon” kavramının anlamına bir değinelim.

Konsantrasyon Nedir?

Konsantrasyon hedefe yönelik gösterilen ve dikkat gerektiren bir algı yöntemidir. Konsantrasyon, aynı zamanda iç ve dış kaynaklardan etkilenmeden; bir işe odaklanabilme ve başarı sağlama yeteneği olarak da değerlendirilebilir. Günümüzde büyük bir öneme sahip olan konsantrasyon, üzerinde çalışılan ve çaba gösterilen konunun başarıya ulaşmasında önemli rol oynar.

Gündelik yaşamda konsantrasyonu engelleyebilecek birçok engel söz konusu olabilir. Gürültü, gündelik problemler, hava şartları, psikolojik sıkıntılar ve gelecek kaygısı gibi soyut ya da somut birçok problem ortaya çıkabilir. Konsantrasyon bozukluğunun meydana geldiği durumlarda konsantrasyonu destekleyecek olgular hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

Konsantrasyon Nasıl Sağlanır?

Başarı için büyük bir önem taşıyan konsantrasyonu elde edebilmek için bazı önemli koşulları sağlayabilmek gerekiyor. Konsantrasyonu sağlayan nitelikler şu şekilde sıralanıyor:

Uygun Çalışma Ortamının Sağlanması

Konsantrasyon gerektiren işlerin gerçekleştirildiği esnada dikkat dağıtıcı unsurların bulunmadığı bir ortamın tercih edilmesi gerekir. Bireysel olarak en rahatlatıcı, sakin ve sessiz ortamın bulunması gerekir.

Çalışma Alanının Temizlenmesi

Söz konusu çalışma ortamında, dikkat dağıtıcı ve ortamın düzenini bozacak tüm unsurların temizlenmesi gerekir. Böylece dikkatiniz herhangi bir dağınıklık ile bozulmadan rahatça işlerinize konsantre olabilirsiniz.

Eksiksiz Çalışma Ortamı

Konsantrasyonun sağlandığı bir çalışma ortamında eksik materyallerin bulunması ve çalışma esnasında bu eksiklerin giderilmesi odaklanma problemine yol açabilir. Tüm materyallerin toplanıp, hazır olduğunda çalışmaya başlanması gerekir.

Elektronik Eşyalardan Uzaklaşmak

Günlük hayatta vaktimizin birçoğunu geçirdiğimiz elektronik eşyaların çalışma ortamından uzak ve sessiz vaziyette olması gerekir. Dikkatinizi dağıtacak bir materyalin bulunmadığı ortamda rahatlıkla konsantrasyonunuzu sağlayabilirsiniz.

Teşvik Edici Unsurlar

Çalışmaya teşvik edici unsurların bulunması, her konuda olduğu gibi çalışma konusunda da gerekli konsantrasyonun elde edilmesini sağlar. Örneğin, çalışmaya başlamadan önce gelecek hakkında kurulan hayaller ve başarıyı elde ettikten sonra gerçekleştirilecek niyetlerin bilinçaltında yer etmesi, bireysel olarak teşvikinize olanak sağlar. Bu sayede kolayca konsantrasyon elde edebilirsiniz.

Çalışma Rutinini Aksatmamak

Günlük çalışma rutininde değişimler yapmamak ve plana sadık kalmak; konsantrasyon düzeyinizi destekler. Örneğin, günlük belirli düzeyde ve çeşitli konularda plana sadık kalarak çalışmalar yapabilirsiniz. Bu sayede çalışma takvimi oluşturup, başarıyı daha kolay elde edebilirsiniz.

Hedefe Odaklanmak

Çalışma standartlarında başarıyı elde etmenin temel koşulu hedef odaklı çalışmaktır. Hedefe yönelik ve konsantrasyonunuz yüksek bir çalışma programına uyum sağladığınız sürece hedeflerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Novarge’den Konsantrasyon Sağlayacak Öneriler

Novarge ailesi olarak başarınızı önemsiyoruz. Konsantrasyon aşamanız ve geliştirme düzeyiniz için sizlere önerilerde bulunmak istedik.

Konsantrasyonu sağlayabilmek için:

  • Çalışmanıza ve odaklanmanıza engel olan tüm unsurları ortadan kaldırın.
  • Gereksiz ve zararlı düşüncelerden arının.
  • Kendinize güvenerek çalışın.
  • Hayal ederek ve görsel zekânızı kullanarak çalışın.
  • Sessiz ortamlar tercih edin.
  • Mola verin.
  • Uykunuzu önemseyin ve uykusuz kalmamaya gayret gösterin.
  • İyi hissedeceğiniz unsurları yanınızda bulundurun. (Mum, tütsü, değerli eşyalar gibi)
  • Yatakta ya da yatak yakınında çalışmayın. Konforunuzu kenara bırakın.
  • Ciddiye alın ve ne istediğinizden emin olun.
  • Öğrenmek ve konsantrasyon için yüksek sesle okumayı deneyimleyin.

Novarge’de bugün; başarıyı elde etmenin en temel kaynaklarından biri olan konsantrasyondan ve konsantrasyonu sağlama becerilerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve huzur dolu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi…

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler