Novarge Premium
Online Eğitim Neden Bu Kadar İlgi Görüyor?

Online Eğitim Neden Bu Kadar İlgi Görüyor?

EĞİTİM

“Evet öğretmen bey, buradan sonrasını eşekle devam edeceksiniz…” Bir filmden alınan bu repliği hatırladınız mı? Senelerdir öğretmenin olmadığı bir köye atanan öğretmen… Şaşırmış ve bu duruma inanamayan köylüler ve bir anda değişen hayatlar…

Şimdilerde artık okul ve öğretmen sayısı çok fazla. Ama yine de bazı eğitimlere ulaşamayan bir kitlenin varlığı da kaçınılmaz. Bu da online eğitimin önemini artıran bir unsur olmuştur. Artık internet ve internete bağlanan bir cihazın olduğu her yer bir okul.

Pandemi ile dikkatleri ‘zorunlu’ olarak üstüne çeken online eğitimin geçmişi aslında 1956 yılına kadar gitmektedir. Ülkemizde ilk uzaktan eğitim Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsünde başlatılmıştır. Türk Eğitim Sisteminde uzaktan eğitim uygulamasında ilk önemli adım ise 1958 senesinde Mektupla Öğretim Merkezi kurulması ve dışarıdan okul bitirmek isteyenlere hazırlık kurslarının mektupla verilmeye başlanmasıdır. Görüldüğü gibi ilk uzaktan eğitim mektupla yapılmıştır.

Teknolojinin hızla ilerleyişi ve dünyanın internet ağı ile bağlanan bir köy haline gelmesi ile artık uzaktan eğitim bambaşka bir boyuta geçmiştir. Uzaktan eğitim sayesinde isterseniz yurtdışındaki bir okuldan bile eğitim alabilirsiniz.

 

Online Eğitim İnsanlara Neden Cazip Geliyor?

Modern teknolojinin en önemli getirilerinden olan online eğitimi cazip hale sokan bazı özellikler şunlardır;

Ücretsiz eğitime katılabilme imkânı

Evinizde internet ve internete bağlanabileceğiniz bir tablet, telefon ya da bilgisayar varsa pek çok ücretsiz eğitime ulaşabilirsiniz. Özellikle kişisel gelişim alanında birçok eğitim online mecralarda ücretsiz olarak verilmektedir.  Ama tabi ki bu eğitimler genelde başlangıç seviyesinde olmaktadır. Kendinizi bir üst seviyeye çıkarabilmek için uzman eğitmenlerden bu eğitimleri almalısınız.

İsteyen istediği eğitime ulaşabilir

Günümüzde KPSS, LGS gibi pek çok kişiye hitap eden popüler kurslar, örgün olarak birçok mecrada olsa da özellikle küçük yerlerde robotik kodlama, siber güvenlik, insan kaynakları uzmanlığı gibi daha özel eğitimlere ulaşmak çok mümkün olmuyor. Çünkü maliyeti kurtarmak için talebin fazla olması gerekiyor. Ama uzaktan eğitimde Türkiye’nin dört bir yanından aynı eğitimi almak isteyen bireyler bir araya geliyor ve bu kurslar açılabiliyor. Böylece küçük yerlerde oturan bireyler de almak istedikleri eğitimlerden mahrum kalmıyorlar.

Her yönde tasarruflu

Bugün örgün bir kursa kaydolduğunuzda kursa vereceğiniz kayıt ücreti sadece bir başlangıç olacaktır. Kursun 5 gün olduğunu düşündüğünüzde beş günlük yol masrafı, yemek masrafı ve beraberinde getirdiği yorgunluk sizi yıpratacaktır. Bu hem maddi hem de manevi bir yorgunluktur. Uzaktan eğitimde iç disiplininizi sağladıktan sonra yapacağınız plana sadık kalmak ve dersleri örgün disiplininde takip etmek koşuluyla çok daha fazla verim alabilirsiniz.

Çalışırken okuma imkanı

Online eğitim sayesinde belli bir zamana ve mekâna bağlı kalınmadığı için ek bir iş yapma imkânınız olacaktır. Özellikle derslerin akşam olduğu kurslara kaydolanlar günün belli bir saatine kadar ek bir iş yapabilir ve sonrasında derslerine odaklanabilir.

Tekrar edebilme ya da kaçırılan dersin izlenmesi avantajı

Bilindiği gibi geleneksel sistemde derslerin kaydedilmesi gibi bir durum yoktur. O gün hasta olup okula gitmediğinizde o dersi kaçırmış olursunuz ve bunun telafisi yoktur. Ama online derslerin kaydedilmesi ve sonradan izlenebilmesi en büyük avantajlarındandır. Dersi kaçırdığınızda ya da ağır konuları anlayamadığınızda dersleri geri dönüp defalarca yeniden izleyebilirsiniz.

Görüldüğü gibi online eğitimin fırsatları saymakla bitmiyor. Burada en önemli nokta disiplinli olmaktadır. Online eğitimde başarılı olamayan pek çok insanın baş sorunu takipsizliktir. “Daha sonra hallederim” mantığı ile ötelenen dersler bir anda dağ gibi büyüyünce öğrenci de artık geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini anlamış oluyor. Bu yüzden derslerin hoca ile beraber takip edilmesi, kaçırılması durumunda arayı fazla açmadan telafi edilmesi ve hocanın ders hakkında verdiği yönergelerin dinlenmesi online eğitimde çok önemlidir.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler