Novarge Premium
Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

KARİYER

Bahar ayının yavaş yavaş yerini yazın sıcağına bıraktığı, güneşli bir hafta ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle pandemi sürecinde hayatımıza giren online sunum ve toplantılarda verimli dönüşler alabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

2019 yılının ikinci yarısında hayatımıza giren Koronavirüs süreciyle birlikte hepimiz kendimizi “yeni normal” düzene alıştırmaya başladık. Özellikle günlük yaşamda yer bulan rutinlerimiz, hayatı eve sığdırırken yüzünü adeta teknolojinin getirilerine çevirdi. Geçmişte okulda, ofiste ya da toplantı salonlarında gerçekleştirilen sınavlar, toplantılar ve çeşitli sunumlar; yerini dijital ortamda gerçekleştirilen online görüşmelere bıraktı.

Pandemi sürecinde yaşamsal faaliyetlerimizi teknolojinin kazandırdığı internet ve teknolojik aygıtlar sayesinde gerçekleştirirken; bulunduğumuz yeni normal süreç geleceğin dijital yüzünü de görebilmemiz için önemli bir etken halini aldı. Oturduğumuz yerden katıldığımız toplantılar ya da sınavlar, geleceğin zaman-mekân farkı tanımadan erişim sağlayan teknolojilerine adeta bir alışma sürecini beraberinde getirdi.

Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online toplantılara katılırken, arka planı ve masayı düzenlerken; kıyafetlerimize de çeki düzen veriyoruz. Ancak özellikle toplantı gibi ciddi ortamlarda görüntümüzün yanında hal ve hareketlerimiz de neticeyi belirleyen unsurlar arasında yer alıyor. Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak bugün sizler için; “Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler” konusunu araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Heyecanınızı Dizginlemeye Çalışın

Online sunumlarda kamera karşısında yalnızca portre görüntünüz hâkim olacağı için yüzünüzün kapladığı heyecan duygusu kamerada jest ve mimikleriniz vasıtasıyla anlaşılabilir. Bu nedenle heyecanınızı gizlemek yerine, online görüşmeye katılmadan önce en azami şekilde üstesinden gelmeye çalışmalısınız. Gözlerinizi hızlı kırpmak, devamlı yüzünüze dokunmak, ellerinizi masanın altına saklamak vücudunuzun heyecana yönelik verdiği tepkileri oluşturur. Online sunumlarda beden dilinize de dikkat ederek heyecanınızın üstesinden gelebilir ve olumlu bir izlenim oluşturabilirsiniz.

Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kısa ve Öz Kelimelerle Anlatın

Pandemi sürecinde gerçekleştirilen online sunumlar ve toplantılar, dijital bir ortamda gerçekleştirildiği için insanların uzun sürelerini ayırmaları konusunda bazı zorluklara neden olabilir. Örneğin sunumunuzu olabildiğince uzatmak ve konu dışında ögelere yer vermek izleyicilerin sıkılmasının yanında bilgisayar başında sunumu dinleyen kişilerin fiziksel ağrılar çekmesine de neden olabilir. Online ortamda ya da günlük yaşam rutininde sunumlarda kısa ve öz cümleler kurmak; sunumun kaliteli bir bilgi erişimi sağlamasına aracı olurken; dinleyicilerden alınan daha verimli dönütlere olanak sağlar.

Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kıyafetlerinizi Özenle Seçin

Online sunum ve toplantılarda portre şeklinde görünüm sağladığınız için kıyafetlerinize gerekli önemi vermeyebilir ve ikinci plana atabilirsiniz. Fakat sunumlar esnasında kullandığınız beden dili ve hareketlerinizi kısıtlayan kıyafetlere başvurmak, sunum esnasında sizin konforunuzu zedelerken; dinleyicilerin dikkatinin dağılmasına neden olabilir.

Hayatı eve sığdırırken ev içerisinde rahat ve günlük kıyafetlere yer verebilir; işlerimizi de bu düzende halletmek isteyebiliriz. Fakat online sunumlarda günlük kıyafetlere yer vermek, işe verdiğiniz özenin düşük olarak algılanmasına neden olurken; geri dönüşlerin olumsuzluğuna da yol açabilir. Sunum esnasında gömlek ve ceket gibi iş ahlakına uygun giysileri tercih etmek, işe verdiğiniz önemi de gösterecektir.

Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşinizi Şansa Bırakmayın

Online gerçekleştirilen toplantılar ve sunumlarda kaliteli ses düzeyine ve yüksek görüntü kalitesine ihtiyaç fazlalaşır. Bunun yanında kesintisiz bir internet bağlantısı da sürecin sağlıklı ilerleyebilmesine olanak sağlar. Online sunumlara katılmadan önce mutlaka yarım saat öncesinden tüm ekipmanlarınızı kontrol ederek, test görüşmeleri yapmalısınız.

Örneğin,

  • Kablosuz bağlantı yerine kabloluyu tercih etmek,
  • Cihazın arızalanma ve kapanma durumuna karşın yedek bir cihaz bulundurmak,
  • Sunumun hata vermesine karşın PDF kopyasına başvurmak,
  • Görüntü ve ses kalitesini kontrol etmek,
  • Arka planınızı ve nasıl göründüğünüzü kontrol etmek, sunum sürecinizin oldukça sağlıklı sürdürülmesine olanak sağlar.

Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bakışlarınızı Kameradan Ayırmayın

Bir sunum esnasında göz kontağı kurmanın oldukça önemli olduğu gibi online gerçekleştirilen sunumlarda da kamera vasıtasıyla göz teması kurabilmek oldukça önemlidir. Göz kontağı, dinleyicilerin konu içerisine daha rahat uyum sağlayabilmesine ve bilgilere ilişkin düşünme süresi bulabilmesine olanak sağlar. Kameranın üst kısmına, aşağıya ya da yanlara bakarak gerçekleştirilen bir sunum, dinleyicilerin dikkatinin dağılmasına neden olurken; verimsiz bir dönütü de beraberinde getirir.

Online Sunumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi "Diksiyon Etkili Konuşma ve Beden Dili" eğitim programı sayesinde toplantı ve sunumlarınızda etkili bir diksiyon becerisiyle başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Novarge’de bugün;pandemi sürecinde hayatımıza giren online sunum ve toplantılarda verimli dönüşler alabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize başarılı, mutlu ve sağlıklı bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler