Novarge Premium
Örnek İletişimlerin Ustası: Sosyal Zekâ

Örnek İletişimlerin Ustası: Sosyal Zekâ

EĞİTİM

Senenin ilk kar yağışı ile tanışmanın mutluluğunu hissettiğimiz bir sabahtan hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi.

Bugün sizlerle; iletişim için önemli bir nitelik taşıyan ve empati yeteneği ile göz dolduran Sosyal Zekâdan ve özelliklerinden bahsedeceğiz.

Çevremizde herkesle iyi geçinen, olayları pozitif karşılayan, hayatında negatifliklere yer olmayan ve devamlı bir empati yeteneği ile dönüt veren insanlar mutlaka vardır. İşte bu insanların sosyal zekâya sahip şanslı bireyler olduklarını söyleyebiliriz. Sosyal zekâ; bireylerarası iletişim yönünden gelişim ve insanlarla doğru-eksiksiz iletişim kurma yeteneğine verilen isimdir. İnsanlarla anlaşmada gelişim gösteren, sosyal zekâ yönünden yetenekli bireyler; rahatlıkla olaylar karşısında empati yeteneğini kullanabilir ve bireysel psikolojilere hâkim olabilir.

Sosyal zekâ yönünden gelişim gösteren bireyler, karşısındaki bireyin his ve duygu dünyasına kolaylıkla uyum sağlayabildiği için iletişimi güçlü kılacak şekilde hareket edebilir. Tüm bu gelişim düzeyleri sayesinde sosyal zekaya sahip bireyler diğer insanlarla ilişki açısından oldukça şanslı ve ön plandadır. Liderlik özelliği yönünden gelişim gösteren sosyal zekanın birçok özelliği mevcuttur. Gelin, birlikte göz atalım

Sosyal Zekâya Sahip Bireylerin Özellikleri Nelerdir?

  • Enerjileri her zaman yüksektir ve çevrelerindeki insanlara da enerjilerini yansıtırlar.
  • Devamlı pozitif düşünürler. Hayatlarında negatif düşüncelere yer yoktur.
  • Yardımsever yönlerinin baskınlığı ile çevrelerindeki insanlara her konuda yardımcı olmak isterler.
  • Kolayca empati kurabilirler.
  • İkna etme kabiliyetleri gelişmiştir.
  • Sorunlar karşısında yapıcı davranırlar ve kolayca çözüm yolu üretebilirler.
  • Takım çalışmasına yatkınlıkları ile dikkat çekerler.
  • Toplulukta yoklukları kolayca hissedilir ve aranan karakter haline gelirler.
  • İnsanların ruh hallerini kolaylıkla anlayabilir ve motive edici gücü bulabilirler.
  • Dışa dönük karakterleri ile oldukça popüler bir kimliğe sahiptirler.
  • Olaylar karşısında meydana gelebilecek olası krizleri düşünür ve potansiyel çözüm yöntemlerini geliştirir.

Sosyal Zekâ Nasıl Geliştirilir?

Her zihin becerisinde olduğu gibi sosyal zekâ özelliklerinin gelişimi de genellikle çocukluk süreçlerinde gerçekleşir. Fakat çocukluk dönemlerinde ailevi problemler ve çeşitli sıkıntılar çerçevesinde gelişim göstermesinin önüne engeller çıkabilir. Böyle durumlarda hiçbir zaman geç olmayacağını düşünebilir, hemen sosyal zekanın gelişim çalışmalarına başlayabilirsiniz.

Yaşam boyunca hayatınızın birçok alanında göstereceğiniz gelişimlerin süreceğini unutmayın ve asla pes etmeyin!

İyi Bir Dinleyici Olmaya Çalışın ve Çözüm Odaklı Olun

Öncelikle bireylerarası ilişkilerde iyi bir dinleyici olup olmadığınızı test edebilirsiniz. Örneğin günlük yaşamdan problemler karşısında insanlar sizden bir çözüm önerisi almak istiyor mu? Öncelikle sorunun cevabını değerlendirin. Eğer cevabınız “hayır” ise daha iyi bir dinleyici olmayı deneyin ve çevrenizdeki bireylerin problemleri karşısında çözüm üretmeye çalışın.

Tebrik Etmekten ve Takdirden Çekinmeyin

Çevrenizdeki insanları başarıları neticesinde takdir etmek onları desteklediğinizi ve yanlarında olduğunuzu gösterir. Bireylerarası ilişkilerde tebrik etmek ve başarıların takdir edilmesi iletişimi kuvvetlendiren önemli detaylardan biridir.

Gözlem Yeteneğinizi Geliştirin

Çevrenizde gelişen olayların ve bireylerin gözlemcisi olmak; daha sağlıklı iletişim kurmanızı ve problemler karşısında çözüm odaklı olmanızı sağlar. Gözlem yeteneğinizi geliştirmek için çevrenizdeki olaylar hakkında etraflıca düşünmeyi ve problemlere çözüm üretmeye çalışmayı ihmal etmeyin.

Yardımsever Olmayı Amaç Edinin

Sosyal zekâsı yüksek bireyler yardımsever ve hoşgörülü özellikleriyle oldukça dikkat çekerler. Çevrenizdeki insanlara yardım ederek, onları anlamaya çalışın. Bu sayede ilişkilerinizin kuvvetlendiğini hissedeceksiniz.

Novarge’de bugün; iletişim yetenekleri ile ön plana çıkan sosyal zekaya sahip bireylerden ve sosyal zekayı geliştirme basamaklarından bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize başarılı, sağlıklı ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi…

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler