Novarge Premium
Oyun Terapisi Eğitimiyle Fark Yaratın

Oyun Terapisi Eğitimiyle Fark Yaratın

EĞİTİM

Eski çağlarda çocuklar ilgi ve alakaya ihtiyaç duyan ve önemsenen bireyler olmaktan ziyade ‘küçük yetişkinler’ olarak görülmekteydi. Zamanla çocukların yetişkinlerden farklı olduğu, onlar gibi düşünüp onlar gibi davranamadığı fark edildi. Daha öncesinde çocuklar için ayrıcalıklı hiçbir durum söz konusu değildi. Fakat sonradan çocukları yetişkinlerden ayırmak için farklı görüşler ortaya atıldı.  Bu görüşlerin ilki çocukların hukuksal olarak ayrıcalıklı olması gerektiğiydi. Daha sonra bu ayrıcalıklar sağlık alanından eğitim alanına kadar genişletildi.

Çocukların fiziksel, sosyal ve duygusal alanda yaşadığı rahatsızlıkların iyileştirilmesinde yetişkinlere uygulanan tedavi yöntemlerinden daha farklı teknikler kullanılmaktadır.

Oyun oynamanın üç temel işlevi vardır. Bunlar çocuğun;

- Motor becerilerini geliştirmek

- Bilişsel gelişimini desteklemek

- Duygusal dışavurumu sağlamaktır.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi çocukların yaşadığı ruhsal ve davranış problemlerinin oyun ve oyuncaklar yardımıyla alanında uzman kişilerce tedavi edilmesi ve iyileştirilmesidir. Bu tedavi sürecinde çocuğa, göstermiş olduğu sorunlu davranış ve düşünce biçiminde rahat hissettirilmeye çalışılır. Çocuk, mekanın aile, okul ve arkadaş ortamından daha rahat olduğunu fark ettiğinde kendini daha cesaretli ve rahat hisseder böylece tedavi süreci başlamış olur.

Çocuklar çoğu zaman yaşadıklarını içe atarlar. İletişim kurma ve hissettiğini dışa vurma konusunda sorun yaşarlar. Bu terapi yönteminde kullanılan oyuncaklar ve oynanan farklı oyun tarzları çocukların iç dünyalarına ayna tutar. Oyun çocukların doğal iletişim aracı olduğundan çocuk oyun sırasında kelimeleri kullanmadan kendini ifade etme imkanı bulur. Bu alanda profesyonel eğitim alan terapist bu süreçte çocuğun iç dünyasını görür ve yaşadığı sıkıntılı durumu tanılamayı sağlar. Tabi bunların olabilmesi için çocuğun kendini güvende hissedebilmesi ve iç dünyasını oynadığı oyuna yansıtabilmesi gerekir.

Çocukların kendini ifade etmesi yetişkinlere göre daha zordur. Fakat bu tarz tedaviler sayesinde çocuğa soru sorularak alınamayan yanıtlar alınır. Çocuk fark etmese de içinde yaşadığı çatışmaları oyununa yansıtır.

Oyun Terapisi Ne İşe Yarar?

2,5-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bu terapi yöntemi ile çocukta var olan kaygılar, takıntılar, travmalar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, cinsel istismar sorunları, uyku problemleri, beslenme problemleri, okuma bozuklukları, güven eksikliği, sosyal içine kapanıklık, duygu- düşünce bozuklukları, ebeveynlerin boşanması sonrasında ortaya çıkan adaptasyon sorunları gibi birçok sıkıntı gün yüzüne çıkar. Çocuk oyun sırasında fark etmeden bu problemlerle başa çıkabilme ve çözüm üretebilme gücüne sahip olur. Bu yöntem birçok durumda kullanılır ve başarılı sonuçlar elde edilir.

Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?

Çocuğun durumuna ve tedavi edilecek bozukluğa göre değişiklik gösterse de ortalama 16-20 seans arasında süren bu tedavi haftada bir kez olacak şekilde düzenli olarak uygulanır.

Kimler Oyun Terapisi Eğitimi Alabilir?

  • Psikoloji Bölümü,
  • Sosyoloji Bölümü,
  • PDR Bölümü,
  • Çocuk Gelişimi Bölümü,
  • Özel Eğitim Eğitimi,
  • Sınıf Öğretmenliği,
  • Okul Öncesi Öğretmenliği,

bölümü mezunları ve öğrencileri ile birlikte

  • Doktorlar
  • Pedagoglar
  • Hemşireler
  • Sosyal Hizmet Uzmanları

bu eğitimi alarak oyun terapisi eğitimi alarak bu konuda uzmanlaşabilirler.

Belli kurumlar tarafından verilen bu eğitimler süreli ve planlı eğitimler olup sonunda sertifika ile belgelendirilirler.

Bu eğitimler boyunca katılımcılar, terapi sırasındaki iletişim, terapinin hedefleri, oyunun evreleri ve özellikleri, oyuncakların nitelikleri, oyun türleri (çocuk merkezli, bilişsel davranışçı gibi) çocukların yaşlarına ve gelişimlerine göre oyun ve oyuncak seçimi, çocuğun karakterine göre oyun türleri, gelişim alanlarına göre oyuncak sınıflandırılması gibi birçok konuda bilgi sahibi olurlar.

Bu sertifikalar sayesinde çeşitli yerlerde iş imkanları bulunabilir. Bu yerler çoğunlukla; özel eğitim merkezleri, anaokulları ve kreşler, hastaneler ve özel danışmanlık merkezleridir.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler