Novarge Premium
Öz Güveninizi Bu Tüyolarla Güçlendirin

Öz Güveninizi Bu Tüyolarla Güçlendirin

İŞ HAYATI

Kişinin kendini bilmesi, tanıması, olumlu olumsuz özelliklerinin farkında olması ve kendine güvenmesi öz güven kavramı ile ifade edilir.

Öz güven bireyin kendi değerleri ile alakalı yapmış olduğu subjektif değerlendirilmelerin tamamı ve bireyin yeterliliklerini ve yeteneklerini bilme durumudur.

Öz güven nasıl güçlendirilir?

Öz güven, kazanması zor ama kaybetmesi çok kolay bir değerdir. Fakat öz güveni geliştirmek ve güçlendirmek mümkündür. Öncelikle bunun için kendinizi yüreklendirmelisiniz. Günümüzde hala para üstünü eksik alıp söyleyemeyen, aldığı bir ürünün fiyatı kasada daha yüksek çıkınca itiraz ya da iade edemeyen hatta dolmuşta ineceği yeri söylerlerken bile sırtından terler akan pek çok insan var.

Öz güveninizi güçlendirmek için öncelikle ifadelerinizi değiştirmeniz ve kendi olumlamalarınızı yapmanız gerekiyor. “Yapamam, çok zor, olmaz, inanmıyorum” gibi olumsuz ve sizi olaydan uzaklaştıracak ifadeler yerine “yapabilirim, olabilir, sonunda ölüm yok ya” gibi sözleri kullanarak beyninize olumlu ve cesaretlendirici mesajlar iletin.

Kendinle Barışık Ol

Bireyin öz güvenini beslemesi için öncelikle kendini çok iyi tanıması gerekir. Kişi, kendi özelliklerini, kapasitesini, neyi yapıp neyi yapamayacağını çok iyi bilirse adımlarını o derece güçlü atacaktır. Bu yüzden kendinizle barışık olmalı ve kendini olumlu olumsuz özelliklerinizle kabul edip olumsuz özelliklerinizi törpülemelisiniz. Kendinizi ilgi duyduğunuz alanda geliştirmek, neşeli olmak, tarzınızı yansıtmak öz güveninizi artıracaktır.

Planlarını Tazele ve Yenile

Her insanın bir amacı olmalıdır. Kendinize küçük ve büyük hedefler koyun. O hedeflere adım adım ulaşmaya çalışın. Hedeflerinizi gerçekleştirdikçe öz güveninizde artış olduğunu ve bir şeyleri başarmanın sizi mutlu ettiğini göreceksiniz. Yaptığınız planlarda sizi mutsuz eden noktalar varsa planlarınızı tazeleyip yenilemeyi ihmal etmeyin. Unutmayın, hayatınızı en iyi siz yönetirsiniz ve hayatınızın başrolünde siz varsınız.

Negatiften Uzaklaş

Negatif düşünceler bir hastalık gibidir. Hızla yayılırlar ve insanı anında ele geçirirler. Negatif düşüncelere sahip bireyler hiçbir şeyden mutlu olmaz ve mutlu olan insanları da sevmezler. Bu, kişinin yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Bu yüzden pozitif, hayata tutunan insanlar ile olmalısınız. Etrafınızdaki negatif düşünceli kişilerden uzak durmalısınız. Sürekli eleştiren ve başkalarını suçlayan kişilerin öz güveni düşüktür.

Motivasyonunu Yükselt

Bir alanda uzmanlaşmak, o işi çok iyi bir şekilde yapmak hem öz güveninizi hem de motivasyonunuzu yükseltecektir. Bildiğiniz konularda konuşmaktan çekinmeyin. Tembellik, mızmızlanma, şikayet ve bahane gibi duygulardan kurtulup hep enerjik olun. Gerektiği yerde ‘hayır’ demesini bilin. Kendi tarzınızı ve özelliklerinizi dışa yansıtmaktan hiç çekinmeyin.

Asla Pes Etme

Hayalleriniz her zaman büyük olsun. Ama bu hayallere ulaşmak için sabırsız olmayın. Hayat her zaman güzelliklerle dolu değildir. Giriştiğiniz bir iş batabilir, işten ayrılabilirsiniz ya da uygun bir iş bulamayabilirsiniz. Ne olursa olsun asla pes etmeyin! Yaşadığınız olumsuzluklardan ders çıkarmayı bilin ve yeni bir strateji geliştirin. Bazen kısa bir ara verebilirsin fakat öz güvenini yükseltmek için asla pes etmemelisin. Karşınıza çıkan ilk olumsuzlukta vazgeçerseniz kendinizi hiç istemediğiniz bir noktada bulabilirsiniz. Bu konuda pek çok başarı hikayesini okuyup bunlardan ilham alabilirsiniz.

Son olarak doğrusuyla ve yanlışıyla bir bütün olduğunuzu unutmayın. Öz güven pes ettikçe azalan; üstüne gidip mücadele ettikçe artan bir duygudur. Her birey gibi siz de dünyada özel ve teksiniz. Bunun farkında olarak kendinizi dünyaya haykırabilir ve varlığınızı kanıtlayabilirsiniz. Sizi olmak istediğiniz noktaya taşıyacak en önemli duygulardan olan öz güveninizi yüksek tutarak yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler