Novarge Premium

Pandemi Sürecinde Bireysel Gelişim

KARİYER

Tüm dünyayı hızlı bir esinti ile etkisi altına alan “Covid-19” isimli virüse tanık olduk. Türkiye’de ilk vakanın ve ilk vefatın açıklandığı akşamı daha dün gibi hatırlıyoruz. Hepimizin kafasında bir akşamda beliren sorular bir süre sonra büyüyerek koca bir soru işareti halini aldı…

“Bundan sonra ne yapacağız?”

“İşe nasıl gideceğiz?”

“Sevdiklerimize bir şey olacak mı?”

“Okula nasıl gideceğiz?”

Soruların ve farklı cevapların hüküm sürdüğü bu günlerde zaman, hep olduğu gibi gidişatına dem vurmadı ve çabucak geçti gitti. Bu zaman diliminde her şey bir anda değişti. Okullar kapandı, maske zorunlu hale geldi, iş yerleri kapandı, kurumlar kapandı, sinema-tiyatro durdu, ulaşım sınırlandı. Dünya adeta durma noktasına geldi.

Bir noktadan sonra insanlar evden çıkmaya korkar oldu. Hatta sevdiklerimize bile sarılmaya korkar hale geldik. Belki de bu süreçte anladık, kıymetini bilemediğimiz ve az değere tabii tuttuğumuz çoğu şeyin aslında ne kadar önemli ve hayati değere sahip olduğunu…

İzole yaşamın başladığı zamanlarda insanlar yaşamını artık evden ibaret kılmaya başladı. Bir nevi hayatı eve sığdırmak için çaba sarf ettik…

Hayatı eve sığdırırken tüm faaliyetlerimizi dört duvar içine taşımak zorunlu hale geldi. Spor aktiviteleri evde yapıldı, tüm iş aktiviteleri bilgisayar aracılığıyla çözüldü, dersler televizyon kanallarından işlendi, yemek tarifleri alındı ve farklı farklı yemekler yapıldı. Hatta tüm ülke bir anda ekmek yapmak için kolları sıvadı da diyebiliriz…

Pandeminin en verimli zamanları şüphesiz evde geçirmek zorunda olduğumuz süreçler oldu. Okumak için vakit bulamadığımız ya da gerekli vakti yaratamadığımız tüm kitaplarımızı okuma şansına eriştik. İzlemediğimiz tüm filmleri izledik hatta analiz sürecimiz bile fazlasıyla mümkün oldu. En önemlisi de sevdiklerimizle fazlasıyla vakit geçirme şansına eriştik. Teknoloji çağının da getirileri olarak bilgisayar ve oyun başında geçirilen zamanlar bir yerden sonra ev halkı ile iletişime evirildi.

Evde gerçekleştirilen tüm aktiviteler arasında fiziksel olarak bireylerin fayda sağlayabileceği en önemli faaliyet spor oldu. Dış yaşantıya alışık olan vücutlar evde kaldığı süreçte bir yerden sonra hareketsizlikten dolayı sıkıntılar göstermeye başladı. İşte tam olarak bu konumda sporun gücü devreye girdi. Bazı fizik hareketleri ve sporun da motivasyon gücü ile hem fiziksel hem de psikolojik olarak insanlar sürece uyum sağlayabildiler.

Bazı kurumlar insanların izole süreçlerini daha verimli kılabilmek için faaliyetlerini ulaşılabilir kıldı. Özellikle bu zamanlarda insanların eğitim konusunda en çok yöneldiği konum online eğitim veren kurumlar oldu. Eğitim ve gelişime engel olmadığı da görülmüş oldu.

Pandemi sürecinde izole yaşamın bireysel gelişimde önemli yer taşıdığını gördük ve bizler de siz değerli okuyucularımız için önerilerde bulunmak istedik.

KİTAP

Kitaplar… Engin düşüncelerin ve bitmeyen bir hayal gücünün esin kaynağı olan kitaplar, bazen en yakın arkadaşımız oluyor. Çevirdiğimiz her sayfanın, okuduğumuz her satırın hayatımıza mutlaka bir etkisi görülüyor. En önemlisi de kitaplar, hayal gücümüz ve düşüncelerimiz ile köprü görevi gören bir mekanizma halini alabiliyor. Bu sebeple bizim size ilk önerimiz, elinizden geldiğince boş zamanlarınızı kitap okuyarak değerlendirmeniz yönünde olacak. Kitapları okuduktan sonra analiz yazısı yazmak size her anlamda gelişim sağlar. Analiz yazısı neticesinde hem uzun süre boyunca kitabın içeriğine dair bilgileriniz taze kalır, hem de yazı alanında gelişiminize katkı sağlamış olabilirsiniz.

SPOR

Evde hareketsiz kalınan izole sürecinde size tavsiyelerimizden biri de spor alanında olacak. Hareketsiz vücudunuzun fiziksel olarak ağrılara sebep olmaması ve daha motive bir süreç için spor yapmak gerekli hale geliyor. Sosyal medyada spor videolarını izleyerek ya da kendinize bir fiziksel hareket programı çıkartarak sporunuzu yapabilirsiniz.

FİLM

Bireysel gelişime katkı sağlayacak bir diğer önerimiz de film analizi üzerine olacak. Hayatınız boyunca izleme fırsatını yakalayamadığınız ya da sevdiklerinizle izlemekten hoşlanacağınız filmleri birlikte izleyebilir ve sonrasında analiz ortamı yaratabilirsiniz. Bu sayede hem iletişim alanında hem de görsel yetilerinizde gelişime fayda sağlayabilirsiniz.

KURS-EĞİTİM

Bilgi ve teknoloji çağında eğitimin çok önemli olduğunu biliyoruz. Pandemi sürecinde eğitimi devamlı kılmak ve gelişime tabii tutmak bizim elimizden geçiyor. Yeni bir dil öğrenmek, farklı konularda uzmanlardan sertifikalı eğitimler alabilmek ya da kodlama-teknoloji gibi alanlarda bilgi sahibi olmak istiyorsak tüm hepsini aynı anda elde edebiliriz. Özellikle teknoloji çağının bilgiye ulaşılabilirlik düzeyinde etkisi oldukça fazla ve yetkin. Unutmayalım ki teknoloji doğru kullanıldığı zaman hayata yön veren bir rehber niteliğindedir.

Hayatı ve kişisel gelişimi eve sığdırmayı unutmayın sevgili NOVARGE okurları…

Yorumlar

14 Eylül 2020

FND

sevgili yazar... pandemi süreci tüm insanlık için, kişisel gelişim, manevi haz ve bilişsel beceriler için kocaman bir tecrübe oldu. virüsün canımızı sıktığı bu dönemlerde, umarız yazılarınızla keyiflenmeye devam ederiz...

  Bu yorum size yardımcı oldu mu ? Evet Hayır

4 kullanıcı içinden 3 kullanıcı bu yorumu yardımcı buldu.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler