Novarge Premium
Portfolyo Nasıl Hazırlanır?

Portfolyo Nasıl Hazırlanır?

KARİYER

Kariyer yolunda adım adım ilerlerken ve gözümüzün gördüğü, elimizin değdiği her şeyi hayatımızın bir parçası haline getirirken, bugün yeniden NOVARGE sitesinde, kurumlar ile çalışan arasındaki bağı temellendiren hususlara değiniyoruz sevgili okurlar…

Geçen yazımızda ele aldığımız “Doğru CV Nasıl Hazırlanır?” konusunun ekseninde; bu hafta da kariyer hayatı için önemli bir basamak olan portfolyonun doğru yazım tekniği, içerik zenginliği ve türüne değineceğiz.

Portfolyo bireyin eğitim ve kariyer hayatı ekseninde geçmişte ve şimdiki zamanda ele aldığı işlerin toplandığı bir proje oluşumudur. Düzgün ve bireyi doğru yansıtan bir portfolyo her zaman işveren ve müşteriler ile iletişim kurmakta köprü görevini görür.

Reklamcılık, moda tasarımı, grafik tasarım, mimarlık, tekstil, resim, heykel, sinema, çini, cam, seramik gibi alanlardan mezun bireyler kurumlar ile daha iyi bir iletişim yöntemini benimsemek ve daha fazla müşteri potansiyeline ulaşabilmek için portfolyo dosyası hazır ederler. Portfolyonun amacı, bireyin çalışmalarının, performans düzeyindeki gelişim noktalarının ve referanslarının görünür kılınmasıdır. Mezun öğrenciler en iyi başarıyı yakalamış işlerine ve kendilerini iyi yansıttığını düşündükleri çalışmalarına yer verirler. Aynı zamanda workshop ve eğitim sertifikaları, belge ve ödüller, sanat felsefesi, CV, yarışma ve sempozyumların belgeleri gibi kısımlara da ver verilir. Portfolyo çalışmalarında en önemli hususlardan bir tanesi hedef noktasında olan kariyer planı doğrultusunda bir çalışma dosyasına ve iş dokümanına imza atabilmektir.

Portfolyonun içerisinde bulunması gereken unsurlardan bahsettik. Biraz da bireyi doğru şekilde yansıtabilecek detaylarına bakalım:

KAPAK

Her işte olduğu gibi portfolyo düzeninde de kapağın sizi doğru bir şekilde yansıtabilmesi ve dosyanız hakkında bilgi verebilmesi önemlidir. Örneğin görsel alanda çalışmalarınızı sunmak ve hedefinizi göstermek istiyorsanız renk kullanımları ve grafik ekleri (çizgi, dizin) size yardımcı olacaktır.

TASARIM

Portfolyonun bireyi doğru bir şekilde yansıtabilmesi için tasarım en önemli detaylardan bir tanesidir. Kullanılan renkler, yazı tipleri ve puntoların kullanım detayları bireyin yaşantısından ve iş furyasından izler taşımalıdır. Bu sayede dosyanın ön izleniminde bilgi sahibi olunmasında yardımcı olur. Dosyanın süslü ve abartılı olması izlenimde olumsuz bir etki oluşturarak kurumların ve müşterilerin birey hakkında yanlış bilgi sahibi olmasına sebep olacaktır.

AMAÇ

Portfolyonuzda kendinizi ve işlerinizin tanımını en doğru yapabilecek düzeyde ilerlemek için belirli bir amaca doğru yönelmeniz gerekmektedir. Hedefinizin net olması da bu amacı belirlemekte kilit noktası görevini görür. Örneğin ilerlemek istediğiniz belirgin bir konu varsa, bu konu üzerinde gelişiminizin görüldüğü işlerin portfolyoda bulunması iyi bir izlenime sahip olmanızı sağlar.

BÖLÜM OLUŞTURMAK

Portfolyo içerisinde iş bölümüne gitmek ve hedefleri kategorize edebilmek sizi her zaman karmaşıklıktan kurtarır. Örneğin yazı, görsel, fotoğraf ve sinema gibi alanlarda çalışıyorsanız; kategorilerinizi “Görsel, Düşünsel, Metinsel, İşitsel” şeklinde düzenleyebilirsiniz.

DOĞRU İŞ SEÇİMLERİ

Portfolyo dosyası içerisinde işlere yer verilirken bireyin kendi özeleştirisini yapabilmesi ve seçici davranabilmesi önemlidir. Bazen portfolyo tam olarak incelenmekten ziyade ilk izlenimde görünür olan eserler ile bilgi sahibi de olunabilir. Çok fazla iş kullanımı ve hedeften uzak konu seçimleri portfolyonun yanlış bir izlenim yaratmasına sebep olur.

İŞ HİKAYESİ

Portfolyo içerisinde yer verilen işlerin görsel etkisinin yanı sıra hikayesi de bilinmesi gereken bir olgudur. En iyi iş ilk bakışta kendini anlatan ve gösterendir elbette fakat bazı durumlarda işin hikayesinin de varlığı esere değer üstüne değer katmakta önemli görev görür. Aynı zamanda işinizin hikayesini anlatırken, ortaya çıkış fikrinden sonuca gelene kadar süregelen gelişim çizelgesini de gözler önüne sermiş olabilirsiniz.

PORTFOLYO SİTESİ

Elinizde somut bir portfolyo taslağının olmasının yanı sıra kendi portfolyo web sitenizin de olması gereklidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı durumlarda kısa bir izlenime tabii tutulan portfolyonun değerlendirme sürecini internet sitesinin görüntü ve içeriği tamamlar.

SİTE TANIMI

Portfolyo sitenizin diğer sosyal medya mecralarınızda müşteriler tarafından görülebilme oranını yüksek tutmanız gerekir. Bu sayede tesadüfen bir müşteri ile denk gelebilir ve kendinizi tanıtma olanağına sahip olabilirsiniz.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler