Novarge Premium
Pratik Düşünce Sistemi: Analitik Zekâ

Pratik Düşünce Sistemi: Analitik Zekâ

KARİYER

Mayıs ayının son gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, karmaşık yapılara ve problemlere ilişkin pratik bir çözüm yöntemi geliştirme becerisini üstlenen “analitik zekâ” konusundan bahsedeceğiz.

Yaşamda eğitim ve kariyer gibi kişisel gelişim temelli yollarda yürürken çeşitli zorluklarla mücadeleler söz konusu hale geliyor. Yaşamın karmaşası ve problemlerine ilişkin çözüm yöntemlerini en kısa süreçte geliştirmek, daha yapıcı sonuçların da kapısını aralayabiliyor. Örneğin, eğitim sürecini başarıyla tamamlamış bir bireyin kurgulamış olduğu kariyer planlamasında tüm basamakların kendine özgü bir temposu ve becerileri mevcuttur. Kariyer planlaması basamaklarında yaşanan hayal kırıklıkları ya da tümsekler, geleceğe yönelik planların yeniden şekillenmesine ya da söz konusu basamağın kurgulanarak onarılmasına yönelik ihtiyaç doğurabilir. Bu noktada bireyin analitik zekâ yeteneğinin gösterdiği gelişim, problemler karşısında hızlı düşünerek sonuç odaklı yapıcı çözümler getirebilmesine olanak sağlar.

Analitik Zekâ

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak sizler için analitik zekâ kavramını ve yaşamda analitik zekâ yönünden gelişim gösteren bireylerin geleceğe yönelik atabileceği adımları araştırdık.

Analitik Zekâ Nedir?

Analitik zekâ türünün bir becerisi olan analitik düşünme; bir problem ya da söz konusu husus karşısında olayları tümden gelim yöntemi çerçevesinde inceleyip, elde edilen bilgileri değerlendirme becerisine verilen isimdir. Bir problem karşısında konuların alt metinlere ayrılıp sorgulanmasındaki esas amaç, parçayı oluşturan bütünlerden yola çıkarak konunun geneline yönelik bakış açısı geliştirebilmektir.

Analitik zekâ türünde gelişim gösteren bireyler, yaşamda karşılaştıkları karmaşık yapılar ve zorlu süreçlere ilişkin yapıcı-pratik çözümler üretebilirler. Hız çağında analitik zekâ türü, bireylerin olaylar karşısında düşünmek için vakit kaybetmeyerek, daha hızlı yapıcı çözümler üretebilmesine olanak sağlar.

Analitik Zekâ

Analitik Zekâ Bireye Neler Kazandırır?

Bireylerin yaşamında sahip olduğu her zekâ türü, hayatının farklı alanında kazanımlar elde edebilmesini sağlar. Analitik düşünce sistemini oluşturan analitik zekâ, bireyin hız çağında kısa sürede çözüm yöntemleri geliştirebilmesi dolayısıyla birçok avantajı da beraberinde getirir.

Analitik Düşünme Becerisi;

  • Kişilerin daha araştırmacı ve sorgulayıcı olmasını sağlar. Toplum tarafından kabul görmüş ve araştırılma neticeleri sonlanmış konuları yeniden sorgulayarak, toplumun yeni bilgiler elde edebilmesine olanak sağlar.
  • Yaşamda hüküm süren bir konu ya da davranış hakkında doğruluğa yönelik kanaat getirebilmenin en pratik yolu analitik düşünme becerisinden geçer. Analitik düşünme bireye, somut ve soyut kavramlar çerçevesinde doğru düşünebilme yeteneğinin gelişmesine olanak sağlar.
  • Problemin ortadan kaldırılabilmesi için çeşitli çözüm yöntemleri üretir. Analitik düşünce yöntemi bir problemin çıkışı, nedeni, düzeyi, ilerleyişi ve gidişatı hakkında alt metinlerin incelenmesine olanak sağlar ve problemler karşısında kalıcı çözüm yöntemlerini üretir.
  • Analitik düşünme, iş hayatında bireylerin problemlere çözüm odaklı bakabilmesinin yanında eleştirel düşünme güdüsünü de geliştirerek, kalıcı ve doğru sonuçların bulunmasına olanak sağlar. Analitik zekâ yönünden gelişim gösteren kişiler özellikle iş alanında liderlik vasfına erişebilirler.

 

Analitik Zekâ

Analitik Zekâ Nasıl Gelişir?

  • Matematik, problemler ve sonuçlar ekseninde tümüyle analitik düşünce sistemiyle alakalı bir kavramdır. Matematik işlemlerinde tümden gelim ve sonuç aşamalarının gidişatı, analitik düşünme becerisinin gelişmesini sağlar.
  • Bireyin çözüm odaklı düşünebilme güdüsünü harekete geçiren strateji ve zekâ oyunları, analitik düşünme becerisinin gelişmesini sağlar.
  • Polisiye ve dedektif romanlarının olayı aydınlatmaya yönelik çabası zihnin düşünce yöntemi için bir egzersiz niteliği taşır. Çeşitli dedektif ve polisiye romanları kurgusal anlatımlarıyla bireyin analitik düşünme becerisinin gelişebilmesine olanak sağlar.
  • Sözel ve sayısal bulmacaların zekanın gelişimi için önemli bir egzersiz niteliğine sahip olduğu bilinir. Bu nedenle sözel ve sayısal türde bulmacaları çözmek bireyin analitik düşünme becerisinin gelişimine katkı sağlar.
  • Hayal gücü yönünden gelişim gösteren bireylerin soyut düşünce sistemine ilişkin becerileri de gelişim gösterir. Hayal kurmak ve soyut kavramlar üzerine düşünceler geliştirmek analitik zekanın gelişimine katkı sağlar.

 

Analitik Zekâ

Analitik Düşünme Becerisi Gelişmiş Bireyler Hangi Meslekleri Yapabilir?

Analitik düşünce sistemine sahip bireyler olaylara ilişkin problem, analiz ve sonuç odaklı düşünme sistemleri dolayısıyla eğitim ve kariyer alanında başarı yakalama oranları yüksektir. Tümden gelim ve sonuç üzerine etkili bir düşünme becerisini doğuran analitik zekâ türüne sahip bireylerin başarılı olabileceği birçok meslek dalı bulunur.

  • Soyut kavramlara ilişkin düşünme becerileri dolayısıyla resim analizi ve perspektif alanında başarı yakalayabilirler.
  • Problemlere ilişkin pratik çözümleri dolayısıyla bilgisayar programlama, robotik kodlama, programlama dili ve algoritma sistemlerini kolaylıkla kavrayarak özgün buluşlar gerçekleştirebilirler.
  • Satranç gibi pratik düşünce sistemini gerektiren oyunlarda başarı yakalayarak zekâ oyunlarına ilişkin kalıcı bir başarı elde edebilirler.
  • Bilim alanında da eleştirel bir bakış açısı geliştirerek toplum tarafından kabul görmüş olgulara bir bakış açısı geliştiren analitik düşünme becerisine sahip bireyler, bilim alanında etkili ve özgün buluşlara imza atabilirler.
  • Olaylar karşısında tek taraflı yerine çevresel, çok yönlü ve empati yeteneği gelişmiş bir bakış açısını benimseyen analitik zekâsı gelişen bireyler, adalet alanında da yargıç ya da hakimlik gibi meslekleri icra edebilirler.
  • Matematiksel bir düşünme becerisini de beraberinde getiren analitik düşünce, konuların problem, amaç ve sonuç etrafında değerlendirilmesine olanak sağlar. Çok yönlü düşünce sistemi ve matematiğin dünyası bir araya geldiğinde bireyin ekonomi ve muhasebe gibi sayısal alanlarda başarı yakalamasına olanak sağlar.

 

Analitik Zekâ

Novarge’de bugün; karmaşık yapılara ve problemlere ilişkin pratik bir çözüm yöntemi geliştirme becerisini üstlenen “analitik zekâ” konusundan bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler