Novarge Premium
Prompt Mühendisliğin Yükselişi

Prompt Mühendisliğin Yükselişi

KARİYER

Yapay zeka (AI) alanındaki son gelişmeler, Prompt mühendisliği olarak bilinen yeni bir mesleğin doğmasına neden oldu. Hızla gelişmekte olan bu alan, 2023'e damgasını vurdu. OpenAI'nin ChatGPT lansmanı ile başlayan yarış gün geçtikçe daha da kızışıyor. Özellikle Microsoft'un ChatGPT ve DALL-E'yi Bing'e entegre etmesi, Google'ın yapay zeka tabanlı bir chatbot olan Bard'ı tanıtması ve kod yazabilen Github Copilot X'in gelişi, yapay zekanın artan popülaritesine katkıda bulunuyor.

Teknoloji devleri bu yarışta varlıklarını hissettirirken, bir diğer önemli gelişme de Prompt mühendislik alanında yaşanıyor. Son dönemde öne çıkan ve yazılımcıların geçim kaynağını tehlikeye atacağı söylenen bu meslek dikkatimizi çekiyor. Peki, prompt mühendisliği tam olarak nedir ve yapay zekanın hakimiyetine ilişkin bu büyük anlatıya nasıl uyum sağlıyor?

Prompt Mühendisliği Ne Demektir?

Prompt mühendisliğinin derinliklerine inmeden önce, komut istemlerinin özünü kavramak çok önemlidir. Bilgisayar bilimi alanında istem, bir bilgisayar sistemine belirli görevleri yerine getirmesi için komut vermek üzere kullanılan metin veya simge girdilerini ifade eder.

Örneğin, Windows komut satırına girilen "ipconfig CMD" komutu bir komut istemini temsil eder.

Prompt mühendisliği, yapay zeka modellerinin istenen çıktıları elde etmesi için en etkili talimatları iteratif olarak belirlemeye adanmış bir disiplin olarak ortaya çıkmaktadır. Prompt mühendisliğinin doğrudan Türkçe bir karşılığı bulunmamakla birlikte, sufle mühendisliği, girdi mühendisliği ve istem işçiliği olarak da adlandırılmaktadır.

Prompt mühendisleri, gerekli bilgi ve bağlamı sağlayarak ipuçlarını düzenler ve YZ modellerinin görevleri etkili bir şekilde anlamasına ve yürütmesine olanak tanır. Bu istemler, belirli bir konuda ilgili kaynakların tedarik edilmesi, model çıktısını yönlendirmek için belirli bir dilin (konuşma veya programlama) kullanılması veya istenen sonucu şekillendirmek için kısıtlamalar oluşturulması gibi çeşitli yönleri kapsayabilir. Ancak, Prompt mühendisliği sadece komut vermenin ötesine geçer. Bir modelin yeteneklerine, sınırlamalarına, çıktı doğruluğuna ve programlamada yeterliliğe derinlemesine aşina olmayı gerektirir.

Prompt mühendisinin Sorumlulukları Nelerdir?

Bir Prompt mühendisinin sorumlulukları şunlardır: Prompt mühendisi, istenen çıktıyı net bir şekilde anlamalı ve istemleri buna göre tasarlamalıdır. Birlikte çalıştıkları yapay zeka modelinin yetenekleri ve sınırlamaları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Modelin çıktısını test etme ve değerlendirme konusunda yetenekli olmalıdır. Bu deneyimler sayesinde istemleri iyileştirebilir ve model performansını artırabilirler. Üzerinde çalıştıkları yapay zeka modelindeki gelişmeleri takip etmeleri ve en son yenilikleri istemlerine dahil etmeleri gerekir. YZ modelinin eğitim verilerindeki potansiyel önyargıların farkında olmalı ve tarafsız ipuçlarının tasarımı yoluyla bunları en aza indirmeye çalışmalıdır. Veri bilimcileri, mühendisler ve ürün yöneticileri de dahil olmak üzere ekip üyeleriyle sorunsuz işbirliğini teşvik ederek işbirliğine dayalı çalışmalarda mükemmel olmalıdır. Makine öğrenimi, doğal dil işleme ve ilgili teknolojileri derinlemesine anlamanın yanı sıra programlama ve metin yazarlığı konusunda uzmanlığa sahip olmalıdır.

Önümüzdeki yıllarda çok sayıda yazılım geliştiricinin yerini kademeli olarak Prompt mühendislerinin alacağı öne sürülmektedir. Bugün bile, LinkedIn'de Prompt mühendisliği için önemli sayıda iş ilanı bulunabilir. Farklı sektörlerden şirketler, "ChatGPT uzmanı" veya " Prompt mühendisi" gibi unvanlar altında aktif olarak profesyonelleri işe almaktadır. Bu pozisyonlar için ödenen ücret yıllık 335.000 $ gibi etkileyici bir rakama ulaşabilmektedir.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler