Novarge Premium
Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

KARİYER

Ağustos ayının sonuna yaklaştığımız bir haftanın son gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, yaşamda farkında olarak ya da olmayarak maruz kaldığımız psikolojik manipülasyon yöntemlerinden bahsedeceğiz.

İnsan yaşamı başlı başına birçok evreden ibarettir. Bebeklikten çocukluğa, çocukluktan gençliğe ve gençlikten olgunluk evresine dek hayatımız birçok aşamadan geçer. Yaşamın aşamalarından geçerken birçok insanla iletişim kurar, hareketlerimizi yönlendirme ihtiyacı hissederiz. Özellikle eğitim ve kariyer alanında karşılaştığımız insanların fikirleri, yönlendirme seviyesine ulaştığı sürece psikolojik bir manipülasyon yaratır.

Manipülasyon Nedir?

Manipülasyon, bir birey ya da kurum tarafından çıkarlar doğrultusunda sağlanan yönlendirme biçimidir. Birey, olay esnasında manipüle edildiğine dair farkındalığa ulaşamaz. Özellikle manipülasyon nedeniyle kişi, karşı tarafın düşünceleri tarafından manipüle edildiğini farkına varmaz ve kendi düşüncelerinin bu yönde şekillendiğini varsayar. Bu durum, manipülasyonun en güçlü olduğu pozisyondur.

Örneğin, kariyer yaşamında pek çok kez kendi fikriniz olmadığı durumlarda bir düşünceyi savunmaya başladığınızı fark etmişsinizdir. Karşı durum ve düşüncelere yönelik oluşturulan manipülasyon, kişinin kendi düşüncelerini ikinci plana atmasına neden olur. Bireysel tercihleri ikinci plana atan manipülasyonun en güçlü olduğu konum psikolojik düzeydedir.

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Novarge’de bugün, yaşamda farkında olarak ya da olmayarak maruz kaldığımız psikolojik manipülasyon yöntemlerini araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Psikolojik manipülasyon, aldatıcı ve yetersiz yöntemlerle karşı algı ve düşünceleri değiştirmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Hayatımız boyunca farkında olarak ya da olmayarak psikolojik manipülasyona maruz kalırız. Söz konusu manipülasyonu en çok narsistler kullanır. Narsist karaktere sahip bireyler, kendilerine aşırı değer verirler. Bireysel güven ve değerleri nedeniyle narsistler, çevredeki insanları yönlendirmekten çekinmez ve çoğu zaman başarılı olurlar.

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Psikolojik Manipülasyon Teknikleri Nelerdir?

Yaşam boyunca birçok alanda maruz kaldığımız psikolojik manipülasyon tekniğinin birbirinden farklı yöntemleri bulunur. Söz konusu manipülasyon yöntemlerine ilişkin bilgi sahibi olmak, karşı taraftan bir uygulama sürecinde önlem almayı kolaylaştırır.

Kurban Rolü Oynamak

Psikolojik manipülasyon uygulayan kişiler, karşı tarafa kendilerini bir kurban gibi hissettirir. Bu sayede kendini acı çektirmeye yatkın gösterir ve sempatikliği amaçlar. Kurbanda acıma duygusu uyandıran birey, güven kazanmayı başarır. Bu sayede manipülatör, kurban üzerinde başarı elde eder.

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Diversion

Diversion popüler bir psikolojik manipülasyon yöntemidir. Manipülatör, sorulan soruya cevap vermek yerine başka bir konuya odaklanır. Bu sayede karşıdaki kişinin aklını karıştırır ve cevabın alınma sürecini zorlaştırır.

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Yalan Söyleme

Manipülatör karaktere sahip bireylerin en sık başvurduğu tekniklerden biri yalan söylemedir. Yönlendirici kurbana yalan söyler ve yanlış yönlendirmeye çalışır. Psikolojik manipülasyondan etkilenen kurban, yönlendiriciyi objektif biçimde değerlendiremezse, manipülasyona yenik düşer.

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Yanlış Yönlendirme

Manipülatör, kurbanın zayıf olan yönlerini belirler ve müdahale etmeye çalışır. Kurbanın zaaflarına göre hareket eden manipülatör, kurbanı kandırmaya çalışır. Kandırılan kurbanın özgüveni zedelenir. Söz konusu yanlış yönlendirme, kurbanın manipülatör tarafından kontrol edilmesine neden olur.

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Aşağılama Eğilimi

Manipülatör yönetici, toplum içerisinde kendi düşüncesine ters düşen her fikri dışlamaya eğilimlidir. Yönlendiricinin aşağılama eğilimi, kurbanın toplumdan dışlanmasına neden olur. Bu süreçten itibaren kurban, manipülatörün etkisine düşer.

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Psikolojik Manipülasyon Nasıl Önlenir?

Psikolojik manipülasyon, birey üzerinde yaşamın tümüne yansıyan olumsuz birçok etkiye neden olur. Bu nedenle manipülatörlerin birey üzerindeki etkilerini önlemek için birçok yöntem bulunur.

Psikolojik manipülasyon:

  • İnsanlara güvenirken iki kez düşünerek,
  • Objektif düşünmeye çalışarak,
  • İnsanların sözlerini test ederek,
  • Olayların sonuçlarına öngörmeye çalışarak,
  • Doğruları araştırarak,
  • Karar almadan önce iyice düşünerek,
  • Doğru olamayacak kadar eşsiz tekliflere karşı dikkatli olarak,
  • İnsanları tanımadan özel bilgileri paylaşmayarak önlenebilir.

Novarge’de bugün, yaşamda farkında olarak ya da olmayarak maruz kaldığımız psikolojik manipülasyon yöntemlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler