Novarge Premium

Robotik Kodlama Başlangıç Seti üzerine bir inceleme

KARİYER

Son dönemde popülerliği iyice artan ve gelecek 25 seneye damgasını vuran Robotik Kodlama eğitimini erken yaşlarda almaya başlayan çocukların özellikle zihinsel gelişimlerinde, problem çözme becerilerinde ve olaylar arası ilişki kurmayla beraber yeni fikirler üretme ile alakalı akranlarına oranla daha çok gelişim gösterdikleri biliniyor.

Bu yüzden ebeveynler çocukları için Robotik Kodlama eğitimini araştırıyorlar. Bu noktada ailelerin karşılarına çıkan en önemli şeylerden biri de Robotik Kodlama Başlangıç Seti ve bu setlerin içeriğinin neler olduğu sorunsalı. Çünkü konu ile alakalı piyasada çok fazla bilgi kirliliği var.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Robotik Kodlama ile alakalı gerekli tüm  teorik bilgilere pek çok kitaptan erişme imkanımız var. Robotik’e ilgisi olan kişinin programlama, elektronik ve mekanizmalar hakkında hiç bilgisi yoksa başlangıç seviyesinden eğitime başlaması gerekiyor. Teorik kitapların bu kişilere yarar sağlaması mümkün değildir. Ama piyasada kullanıcıların yaşlarına, seviyelerine ve ihtiyaçlarına göre değişik kitaplar da mevcuttur. Kitaplar çocuklar ve ileri yaşlardaki öğrenciler için tümüyle farklıdır. Farklılık içeriktedir.

Eğer amacınız kendi malzemeleriniz ile robot yapmaksa Robotik Kodlama Başlangıç Seti olarak aşağıdaki liste sizin işinizi görecektir.

Uygun fiyatı ve özellikle çocukların rahat bir şekilde kullanmaları ve programlama dillerini öğrenebilmeleri için tasarlanan mBot, kullanımı çok kolay bir robot kitidir.  Kit, Scratch programlama mantığına sahiptir. Yani sürükle-bırak yöntemiyle kodlanmış olan, mBlock adında bir programlama arayüzüyle programlanmaktadır. mBot’un,  mCore ismi verilen bir kontrolcüsü vardır. mBot’taki DC motorlar, ultrasonik sensör ve kızılötesi çizgi sensörleri bu kontrolcü ile birleşerek programlanmış olan koda göre işlem yapmaktadırlar. Bilgisayarlardan ve Android/iOS işletim sistemli mobil uygulamalardan da kontrol etme imkanı vardır.

Standart mBot kitinden başka Makeblock’un robotik ve programlamaya yönlendirici mBot Ranger, Starter (Başlangıç) Robot Kiti, Airblock, Neuron Mucit Kiti ve daha pek çok değişik ürünü bulunmaktadır.

Son olarak konu ile alakalı BBC micro:Bit’ten de bahsetmeden geçmeyelim. Bu, son senelerde bütün dünyada çok popüler olan ve sadece birkaç sene de 5 milyondan fazla satan bir mini bilgisayardır. Bütünleşik sensörleri ve fiziksel özellikleriyle diğer kartlara göre micro:bit çok daha avantajlı görünmektedir.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler