Novarge Premium

Robotik Kodlama Eğitimi popüler oldu

EĞİTİM

Robotik kodlama, beraber çalıştığımız robotun yapısı doğrultusunda görsel dizayn, makine mühendisliği, desen, yön vb. komutları hayata geçirmemizin bir yoludur. Bir başka anlamda; robotların hareketlerinde kontrolü sağlamak ve onları yönlendirmek için uygulanan kodlamalardır.

Robotik Kodlama Eğitimi, bireylerin problem çözme becerilerini geliştirir. Hem bağımsız olarak hem de diğer insanlarla uyum içinde çalışmasını sağlar, organizasyonlarda etkin rol oynama yetilerini geliştirir ve sorumluluk bilincinin oluşmasında önemli rol oynar. Robotik kodlama, insanların her hususta planlama ve düzenleme, kitle idaresi, araştırma kaynaklarının ve sorularının faydalı biçimde kullanımı ve bilgiyi aktarma kabiliyetlerini sergilemelerini gerektirir. Robotik kodlamayı oluşturan bilimsel bilgiye matematik ve dil unsurlarını da kattığınızda uygulama insanları meraklandırır ve onlar için ilgi çeken bir hal alır.

Robotik kodlama uygulamalarında önem verilmesi gereken kritik nokta, birlikte çalışılan robotun yapmak istediğiniz kodlama hakkında size reel bir geri bildirim iletmesidir. Eğer kodlamayı doğru ve eksiksiz yaparsanız birlikte çalıştığınız robot da istediğiniz her şeyi gerçekleştirir. Yanlış yaptığınızda, robotunuzdan beklediğiniz hareketler de kusursuz bir şekilde hayata geçmeyecektir.

Robotik kodlama eğitimi almak, insanları bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik yani STEM kollarına kazandırmanın yararlı bir yöntemidir. Robotik kodlama insanlara; mücadele etme, problem karşısında ekip ruhu içerisinde çözümler geliştirme ve işbirliği yeteneklerini kazandırır.

Eğitim - öğretim süreçlerinde soyut kavramları daha rahat öğrenmek için onları somutlaştırmaya gereksinim duymamız nedeniyle robotların bu alan için işlevsel olarak kullanımı günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır. Bu uygulamalar sırasında kodlanılan şey reel olarak temas edebildiğimiz, kat ettiği mesafeyi ölçebildiğimiz, güç kaynaklarını değiştirebildiğimiz somut olarak varolan bir nesnedir. Tüm insanlar ve özel olarak da çocuklar için, kodlanılan şeyin reel olarak görülebilmesi oldukça önemlidir. Robotlar, eğitimde her daim öğretilmesi gereken uzaklık, sürat, zaman, hız, çevre, açı, ısı, ışık gibi oldukça soyut olan kavramları somutlaştıracak ve onları anlamlandırmayı kolaylaştıracak reel etkinlikler gerçekleştirme olanağı sağlamaktadır.

Gerçekleştirilen robotik kodlama etkinlikleri matematik ve fen bilimleri gibi dallarda öğrenilmesi gereken bilgilere uygun şekilde planlanabilir. Ancak yalnızca matematik alanındaki bir eğitim süreci için planlama yapılsa bile robotik kodlamanın doğası gereğince fen bilimleri, mühendislik ve teknoloji alanları da tüm eğitim boyunca  uyum içinde olur ve sorumluluk bilinciyle çalışmalarını devam ettirir. Bu aşamada matematik alanında hedeflenen bir kazanıma ulaşılırken aynı esnada sistematik düşünebilme, sorunlar karşısında çözüm üretebilme ve farklı olaylar arasındaki ilişkileri test edebilme becerileri de gelişir. Bahsi edilen robotik kodlama eğitimi sürecinde bazı soyut kavramların kolay öğrenilebilmesi için micro:bit ya da arduino kullanılmaktadır.

Robotik kodlama uzaktan eğitim, yukarıda açıklanan bireysel kabiliyet ve bilinci de geliştiren doğal yapısı sayesinde kısa zamanda tüm insanların ilgisini çekmiştir. Dünyadaki yüz milyonlarca öğrenci, kendi robotlarını programlamak amacıyla çeşitli turnuvalara katılmıştır. İlk Robotik Yarışması (FRC), Siber Robotik Kodlama Yarışması (CRCC), Arduino Proje Yarışmaları  vb. yarışmalar her gerçekleştiğinde sayısız katılımcıya erişmekle kalmamış, takip edenlere de muhteşem bir bilgi ve eleştirel düşünme ortamı sunmuştur.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler