Novarge Premium
Ruhun Gıdası: Müziksel (Ritmik) Zekâ

Ruhun Gıdası: Müziksel (Ritmik) Zekâ

EĞİTİM

Haftanın ortasında bulutlu bir günden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, kişinin kendini müzik ve ritimle ifade etmenin bir yöntemi olan Müziksel (Ritmik) Zekâdan bahsedeceğiz.

Hepimiz ruhumuza iyi gelen şeyleri biliriz. Canımız sıkkın olduğunda kimi zaman bir palet üzerine gelişigüzel vurulan boyalar ruhumuza derman olur; kimi zaman da duyduğumuz ritmik bir müzik sesi ruhumuzu beslemeye adaydır. “Müzik ruhun gıdasıdır.” Sözü, hayatlarının her alanına yansıyan müziksel zekâya sahip bireyler; faaliyetleri esnasında şarkı söylemeye, müzik dinlemeye ve ıslık çalmaya bayılırlar. Özellikle çocukluktan bu yana oyun oynarken şarkılar söyleyen, okula gidiş yollarında ıslıklar öttüren bireyler gelecek yaşamlarında müziksel zekaya yönelik gelişim gösterebilirler. Dünyada müzik alanında gelişim göstermiş ve ünlüler camiasında adı duyulmuş birçok kişinin müziksel zekâ yönünden gelişmiş olduğu bilinir. Gelin, müziksel (ritmik) zekânın anlamına birlikte değinelim.

Müziksel (Ritmik) Zekâ Nedir?

Müziksel (Ritmik) Zekâ, kişinin kendisini müzik ve ritim yoluyla ifade edebilme yeteneğine verilen isimdir. Müziksel zekâya sahip bireylerin müzik kulakları geliştiği için çevrelerindeki müzikleri nota, ahenk ve ses yönüyle kolayca ayrıştırabilirler. Aynı zamanda müziksel zekâ yeteneğine sahip bireylerin, diğer bireylere kıyasla müzik ve ritimlere karşı daha duyarlı oldukları bilinir.

Müzik dinlerken zihnin gelecek notayı tahmin etmek gibi bir güdüsü oluşur. Zihinde oluşan tahminlerin doğru çıkma durumunda beyin tarafından “dopamin” kimyasalı salgılanır. Dopamin, zihinde ödül kazanma duygusunu tetikler ve motivasyon, konsantrasyon, dikkat gibi özelliklerin gelişimine olanak sağlar.

Müziksel zekâya sahip bireylerin öğrenme yolu müziktir. Ders çalışırken ve işe odaklanırken konsantrasyon kaynaklarının temeli müziğin ritmine dayanır. Çocukluktan bu yana müziğin ritmini hissederek büyüyen çocuklar sıklıkla şarkı söyledikleri için ses tonları ve diksiyon düzeylerinde de gelişimler görülebilir.

Müziksel (Ritmik) Zekanın Faydaları Nelerdir?

Müziksel (ritmik) zekanın, bireyin ruhuna ve hayatına kattığı birçok faydası mevcuttur.

  • Enstrüman çalma konusunda erken yaşta gelişim gösterebilirler.
  • Ritim ve ses konusunda ayırt edici zekaya sahip oldukları için duydukları seslerin ve ritimlerin kaynaklarını kolayca ayırt edebilirler.
  • En iyi öğrenme stilleri müzik ve ritim yoluyla sağlanır.
  • Sıklıkla ıslık çalıp, ritim tutarlar.
  • Gelecekte büyük bir besteci ya da şarkıcı olabilirler.
  • Müzik kulakları gelişmiştir.
  • Diksiyon ve seslerinde gelişim gözlemlenir.

Müziksel (Ritmik) Zekâ Nasıl Geliştirilir?

Birçok zekâ türünde olduğu gibi müziksel (ritmik) zekâ yönünde de bireyler gelişim göstermek isteyebilirler. Müziksel zekânızı geliştirerek, dünyadaki sesleri kolayca ayrıştırabilir ve ritimler vasıtasıyla öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Zekâ türlerinin kazanımı genellikle çocukluk döneminde gerçekleşir ve yaş ilerledikçe gelişme gösterir. Bu sebeple, özellikle çocuğunuzun gerçekleştireceği birçok teknik ile müziksel zekasının gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

  • Sessiz bir ortamda belirgin bir sese dikkat kesilin. Sonra daha fazla sesin yoğunlaştığı alanda yeniden diğer seslerden ayrıştırarak, o sese odaklanmaya çalışın.
  • Duygu durumlarınıza göre ses tonlarınızı değiştirmeyi deneyin. Örneğin iletişim esnasında kızgın, mutlu ve heyecanlı gibi birçok farklı ses düzeyi kullanabilirsiniz.
  • Şarkılara farklı melodiler uydurarak söylemeyi deneyin.
  • Çocuğunuzun enstrümantal müzik eşliğinde ritim tutmasını ve bu ritimle ezber yapmasını deneyimleyebilirsiniz.
  • Müzik aletini bozup yeniden yapmasını isteyin. Bu sayede çocuğunuzun ses değişimlerine uyum sağlamasını sağlayabilirsiniz.

Novarge’de bugün; hayatı ritimleriyle yaşayan müziksel (ritmik) zekâya sahip bireylerden, özelliklerinden ve geliştirme yöntemlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, başarılı ve müzik dolu haftalar diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler