Novarge Premium
Sınavlarda Başarı Elde Etmenin Püf Noktaları

Sınavlarda Başarı Elde Etmenin Püf Noktaları

EĞİTİM

2021'e gün saydığımız, yılın son haftasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Pandemi nedeniyle tüm günlük yaşam rutinlerimizi internet ortamına taşımak zorunda kaldık. İşlerimizi, sınavlarımızı, araştırmalarımızı hatta kutlamalarımızı bile artık internet vasıtasıyla gerçekleştiriyoruz. Özellikle eğitim için büyük bir bilgiye ulaşım olanağı sağlayan internet, sınıf ortamlarının da yerini alarak sınavların gerçekleştirildiği yer haline geldi. Özellikle eğitim-öğretimde birinci dönemin sonuna yaklaşıyoruz. Novarge ailesi olarak sınavların da yaklaştığı bu günlerde bilgilerinizi canlı tutacak ve sınav heyecanınızı dizginleyecek önerileri ele almak istedik.

Sınavlar, dönemin tüm bilgilerinin yer aldığı bir öğrenim imtihanını temsil ediyor. Bazen yeterli derecede hazırlandığımızı düşündüğümüz sınavlarda istediğimiz performansı göstermemizi engelleyen bazı faktörler söz konusu oluyor. Bu faktörlerin temeli genellikle heyecan kavramına dayanıyor. Heyecanı dizginlemek, bilgilerin canlı tutulmasına ve gerektiğinde kolaylıkla kullanılmasına olanak sağlıyor.

Heyecan faktörünün yanı sıra çalışma stilleri ve bilgilerin zihinde konumlandırma şekilleri de oldukça büyük önem arz ediyor. Örneğin; çalışma ortamının enerjisi, zihnin durumu, çalışma sıklığı ve bilginin tazeliği öğrenme şekillerini oluşturan kavramlar arasında yer alıyor.

Gelin, sınavlarda başarı elde etmeniz için etkili ve verimli bir çalışma stilinin detaylarına birlikte göz atalım:

Sınavlarda Başarının Püf Noktaları Nelerdir?

Sorgulayarak Çalışın

Çalıştığınız bir konunun zihninizde sorgulamasını gerçekleştirin. Örneğin; başarısızlıklar ve problemlerin söz konusu olduğu konularda kendinizi zihninizde canlandırın ve bu durumda olsaydınız neler yapabileceğinizi düşünün. Uygulamalı ve zihin gücünü çalıştırdığınız çalışma stilleri konuları daha net hatırlamanızı sağlar.

Kodlayarak Çalışın

Sınavlara çalışırken bilgileri kodlama yöntemiyle ezberlemek sınav esnasında bilgilerinizin taze kalmasına ve hatırlanmasına yardımcı olur. Örneğin, "Fıstıkçı Şahap" kodlamasını unutmuyor oluşumuzun temel sebebi, bilgilerin zihinde kodlanması ve taze kalmasıdır.

Bildiklerinizi Öğretin

Sınavlarda çalıştığınız kavramları birine öğretirken aynı zamanda tekrar etme ve bilgileri pekiştirme imkanına erişirsiniz. Özellikle sınav konularına çalıştıktan sonra biriyle birlikte çalışmaya ya da bildiklerinizi aktarmaya özen göstermeye çalışın.

Uzun Değil, Sık Çalışın

Sınavların bir hafta öncesinden çalışmaya başlamanız zihninizin bilgileri rahat muhafaza etmesini sağlar. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken temel husus bir hafta boyunca saatlerce çalışmak değil; çalıştığınız zamanı verimli kılmaktır. Zihni dinlendirmeden ve ara vermeden çalışmak bilgilerin zihinde yer almasını zorlaştırır. Bu sebeple, sınavlara çalışırken sık ancak verimli çalışmaya özen göstermelisiniz.

Not Alarak Çalışın

Bilgilerin soyut kalmasından ziyade tarafınızdan kâğıda aktarılması zihinde yer etme ihtimalini destekler. Örneğin, ders çalışırken kavramların anahtar kelimelerini not alarak çalışabilirsiniz. Bu sayede sınavlarda bilgilerin zihinde canlanması daha kolay olacaktır.

Öğrendiklerinizi Yazın

Sınavlara çalışırken kendinize örnek sorular hazırlamak ya da öğrendiklerinizi yazmak; bilgilerinizin kalıcı olmasını sağlar. Örneğin çalıştığınız konu bittikten sonra aklınızda kalan bilgileri konu başlıklarıyla birlikte kâğıda aktarabilirsiniz. Bu sayede sınav esnasında bilgileri hatırlamanız daha kolay olacaktır.

Hayatınız ile Bağdaştırın

Öğrendiklerinizi kendi hayatınız ile bağdaştırmak bilgilerin taze kalmasını ve yeri geldiğinde kolayca kullanılmasını sağlar. Örneğin bitkiler ve çiçekler üzerine çalıştığınız bir konuda; kendi bitkiniz olduğunu ve beslenme şekillerini öğrenmeye çalıştığınızı düşünebilirsiniz. Böylece sınava çalışrken zihninizde canlanan tüm kavramların, sınav esnasında da zihin tarafından hatırlanması sağlanacaktır.

Novarge'de bugün; sınavlarda bilginin tazeliğini ve zihin tarafından kullanılmasını kolaylaştıran püf noktalardan bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve huzurlu bir hafta diliyoruz Sevgili Novarge Ailesi...

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

Sınavlarınızda başarılar dileriz.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler