Novarge Premium
Sosyal Medya İletişimi Nasıl Etkiler?

Sosyal Medya İletişimi Nasıl Etkiler?

KARİYER

Mart ayının keyifle ışıldadığı bir haftanın son iş gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, günlük yaşantımızda sıklıkla yer bulan Sosyal Medyanın iletişimlerimize yönelik etkilerinden bahsedeceğiz ve “Sosyal Medya İletişimi Nasıl Etkiler?” sorusunun cevaplarından söz edeceğiz.

Günlük hayatımızın büyük bir çoğunluğunu artık sosyal medya bünyesinde geçiriyoruz. Hepimizin sosyal medyada geçirdiği süreye ve amaca bağlı olarak kullanma biçimleri değişiyor. Kimimiz sosyal medyayı yalnızca fotoğraf paylaşımı ve iletişim için kullanırken; kimimiz de markamızın bilinirliğini sağlayabilmek için sosyal medya hesapları bünyesinde kendi e-ticaret alanımızı kuruyoruz. Kullanımı her ne kadar birçok açıdan farklı yönlerde şekillense de genellikle günlük hayatımızın büyük bir çoğunluğunda sosyal medya platformlarına hâkim oluyoruz.

Sosyal Medya İletişimi Nasıl Etkiler?

İletişimin ve sosyalleşmenin yeni bir altyapısını oluşturan sosyal medya platformları, bireysel olarak günlük harcadığımız sürenin akabinde elbette başka niteliklere de çeşitli etkilerde bulunuyor. Örneğin, günümüzde sosyal medya ve iletişim konusunda insanlar iki farklı yönde birbirinden ayrılıyor. Kimileri sosyal medyanın günlük yaşamın içerisinde fazla yer edişi ve bağımlılığı gibi durumlar neticesinde iletişimi kısıtladığını düşünürken; kimisi de iletişime sağladığı kolaylık altyapısı ile geliştirdiğini savunuyor.

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak sizler için, sosyal meydanın iletişime yönelik olumlu ve olumsuz yönlerini araştırdık. Gelin, birlikte değinelim.

Sosyal Medyanın İletişime Olumsuz Etkileri

 

Sosyal Medya Bağımlılıkları

Her ne kadar sosyal medyaya bağımlı olmadığımızı dile getirsek de hepimiz günlük yaşantımızın büyük bir çoğunluğunu sosyal medya platformları bünyesinde geçiriyoruz. Yaşadığımız güzel bir an ya da yakaladığımız güzel bir fotoğrafı saniyesinde sosyal medya üzerinde paylaşmak istiyoruz. Bir diğer bağımlılık etkisi olarak da sosyal medyanın üzerimizde yarattığı baskı neticesinde her an gündemden ve çevremizde olup bitenlerden haberdar olmak istiyoruz. “Ne paylaşmış, ne giymiş, ne sürmüş, ne önermiş?” gibi soruların cevaplarını aramak için her gün devamlı olarak sosyal medya içerisinde vakit geçiriyoruz.

Sosyal medya üzerine elimizde olmayan bağımlılıklar, bir süre sonra hayatımızın düzenini de etkilemeye başlıyor. Sosyal medya bağımlılıklarından kurtulabilmek için kendinize günlük belirgin bir süreyi ayırarak, sosyal medya detoksu yapabilirsiniz.

Günlük Yaşam Rutinlerine Zarar

Sosyal medyada geçirilen sürenin azami miktarda ve kararında olması gerekir. Her şeyde olduğu gibi sosyal medyada da geçirilen sürenin normalden fazla olması, yarardan çok zarar getirir. Örneğin günlük hayatta sosyal medya platformlarında geçirilen sürecin günlük yaşam fonksiyonlarını aksatır niteliğe ulaşması; eğitim ve kariyer açısından zedeleyici olabilir.

Sosyal Medya İletişimi Nasıl Etkiler?

Fiziksel İletişimin Kısıtlanması

Önemli bir arkadaş buluşmasında devamlı elinden telefonunu düşürmeyen ya da sürekli toplu bir fotoğraf çekip sosyal medya hesaplarında paylaşan insanlara denk gelmişsinizdir. Ellerde telefonla sosyal medyaya bakılan sürede, fiziksel iletişime zaman kalmaz. Sosyal medyada geçirilen sürenin sosyal arkadaşlıkları kısıtlayacak nitelikte olması, iletişime yönelik neden olduğu olumsuzluklardandır.

Sosyal Medyanın İletişime Olumlu Etkileri

 

Anlık İletişimleri Kuvvetlendirir

Sosyal medyanın anlık iletişimleri mümkün kılması belki de en önemli ve gerekli özelliklerinden biridir. Yaşanan deprem ve sel gibi doğal afetlerde, sosyal medya platformları üzerinden yapılan bir çağrı saniyesinde milyonlarca insana ulaşıp, yardım kapısını açabiliyor. Örneğin acil muayenede bekleyen bir hasta için kan ihtiyacı sosyal medya üzerinden duyurulduğunda, mutlaka ilgili kişilere ulaşabiliyor.

Mesafeleri Hiçe Sayar

Sosyal medyanın iletişime yönelik sağladığı faydalardan bir tanesi de mesafelerin yok olmasıdır. İletişimi en çok etkileyen unsur mesafelerdir. Sosyal medya platformlarında dünyanın bir ucundan yeni arkadaşlar edinebilir, mesafeleri hiçe sayarak iletişim kurabilirsiniz.

Sosyal Medya İletişimi Nasıl Etkiler?

Yeni ve Faydalı İlişkileri Kuvvetlendirir

Sosyal medya platformları sayesinde dünyanın öbür ucundan insanlarla iletişim kurabilirsiniz. Söz konusu ilişkilerin en faydalı yönü ise yeni kültürlere ve yeni dillere yönelik açılan kapılardır. Örneğin, dünyanın bir ucundan edindiğiniz arkadaş ile farklı dillerde iletişim kurabilir ve hayatlarına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sosyal medyanın her alanında olduğu gibi iletişimlerde de olumlu ve olumsuz birçok niteliği hayatın içerisine yansıtmak insanların kendi elindedir. Günlük yaşamda sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi, aldığınız verimi ve geliştirdiğiniz yönlerinizi planlayarak; olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz.

Novarge’de bugün; günlük yaşamda hayatımızın büyük bir çoğunluğuna hâkim olan sosyal medya platformlarından ve iletişime yönelik olumlu-olumsuz yönlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, başarılı ve sağlıklı bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler