Novarge Premium
Sosyal Medya Manipülasyonu Nedir? Nasıl Önlenir?

Sosyal Medya Manipülasyonu Nedir? Nasıl Önlenir?

EĞİTİM

Sonbahara adım attığımız bir haftanın son iş gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, günümüz yeni medyasında özellikle son kuşağı etkisi altına alan sosyal medya manipülasyonu kavramı ve önleme yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Yeni medyanın hayatımız üzerinde hâkimiyet kazandığı günden bu yana sosyal medya araçları ve internet üzerinde yoğun bir vakit geçiriyoruz. Özellikle global bir pandemi nedeniyle sosyal yaşama verilen ara, internet dünyası üzerinde geçirilen sürelerin artmasına neden oldu. Geçmişte insan gücüne gereksinim duyan alışveriş, iş ve eğitim gibi yaşamsal rutinleri artık internet aracılığı ile tek bir platform üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. İnternet dünyasının gözle görülür hâkimiyeti, yaşama yönelik sağladığı kolaylıkların yanı sıra birçok problemi de beraberinde getirdi.

İnternet ve teknoloji dünyasının bireyler üzerinde neden olduğu problemlerin en temelini gelişim ve sosyallik üzerine kurduğu ketler oluşturdu. Teknolojiyle birlikte internet ve sosyal medya dünyasına giriş yapan nesiller, dış dünyadan soyutlanarak kendi hayal dünyalarını internet ortamında somutlaştırma eğilimine maruz kaldılar. Özellikle sosyal medyada dayatılan fikirler ve düşüncelerin neden olduğu manipülasyon, birincil olarak yeni nesil üzerinde etkili olmaya başladı.

Sosyal Medya Manipülasyonu Nedir? Nasıl Önlenir?

Novarge’de bugün; günümüz yeni medyasında özellikle son kuşağı etkisi altına alan sosyal medya manipülasyonu kavramı ve önleme yöntemlerinden bahsettik. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Sosyal Medya Manipülasyonu Nedir?

Sosyal medya manipülasyonu, kimliği belirsiz ya da bot hesaplar tarafından ortaya atılan asılsız bir bilginin, takipçi sayısı fazla bir hesaptan paylaşılması üzerine büyük bir kitlenin inanma eğilimi göstermesine verilen isimdir. Sosyal medyada yapılan manipülasyon, gözle görülür biçimde ya da hiç fark etmeden yapılabilir. Örneğin, doğruluğu asılsız bir haberin yanı sıra düşünce de manipülasyonlara yol açabilir. Bir konu hakkında desteklediğiniz bilgiye yönelik asılsız kaynaklardan elde edilen araştırmaların paylaşılması üzerine okuduğunuz temelsiz bir makale dahî sosyal manipülasyona neden olabilir.

Sosyal medya manipülasyonu özellikle Z kuşağı üzerinde yoğun etkilerini gösterir. Yaşamda düşünce ve araştırma temelleri yeni oturan yeni nesil, bilgilerin doğruluğu ve kimliklerin aslını araştırmaksızın inanmayı tercih eder. Söz konusu süreç, sosyal medyanın Z kuşağı üzerindeki manipülasyonunu doğurur. Özellikle manipülasyon yapma isteğiyle yola çıkan kitlelerin de hedef kitlesini Z kuşağı ve yeni nesil oluşturur.

Dijital dünyada çocukları hedef alarak gerçekleştirilen manipülasyonun bir diğer yöntemi de asılsız hayatların örneklendirilme yöntemiyle kendi hayatlarına yönelik soru işaretleri oluşturma çabasından kaynaklanır. Özellikle günümüzde sosyal medyada yaygın popüler kitleler, yaşamlarının kusursuzluğunu beyân ederek, çocuk kitlenin kendi yaşamlarını sorgulamasına neden olurlar. Bu süreç beraberinde mutsuz, taklitçi, yalan eğilimli ve manipülatör bireyler doğurur. Sosyal medyada hüküm süren manipülasyonları önlemek için çeşitli yöntemler bulunur.

Sosyal Medya Manipülasyonu Nedir? Nasıl Önlenir?

Sosyal Medya Manipülasyonu Nasıl Önlenir?

Bilgileri Araştırarak

Sosyal medyada hüküm süren manipülasyonları önlemenin en temel yolu araştırmaya dayanır. Sosyal medyada yayılan bilgiler, düşünceler ve kavramlar hakkında detaylı bir araştırma, manipülasyon ihtimalini büyük ölçüde azaltır. Örneğin, sosyal medyada duyduğunuz ya da gördüğünüz bir kaynağı paylaşmadan önce araştırma yaparsanız kendi manipülenizin yanında çevrenizde bulunan insanların da manipülasyona düşmesini engellersiniz.

Sosyal Medya Manipülasyonu Nedir? Nasıl Önlenir?

Asılsız Kimliklere Güvenmeyerek

Günümüzde sosyal medya, milyonlarca insanın yaşam sürdüğü bir dünya olarak yer alır. Medya içerisinde gerçek kişiyi temsil eden hesaplar olduğu kadar, bot ya da asılsız kimliğe sahip hesaplar da bulunur. Söz konusu manipülasyona düşmeden önce hesap hakkında yaptığınız bir araştırma, manipülasyon ihtimalini büyük ölçüde azaltır.

Sosyal Medya Manipülasyonu Nedir? Nasıl Önlenir?

Dijital Çöp Potansiyelini Engelleyerek

“Dijital çöp” büyük bir tabir olsa da sosyal medya manipülasyonlarının temeli, zayıf işleve sahip hesaplara dayanır. Bireysel gelişiminiz üzerinde faydası bulunmayan ve vaktinizin büyük bir çoğunluğuna hükmeden sosyal medya hesaplarını takip etmeyi bırakmak, sosyal medya manipülasyonunu engeller. Özellikle Z kuşağının yoğun olarak takip ettiği “popüler” olarak adlandırılan ve milyonlarca takipçiye ulaşan sosyal medya hesapları, bireysel ve yaşama yönelik bir manipülasyona sürüklemeye adaydır.

Sosyal Medya Manipülasyonu Nedir? Nasıl Önlenir?

Novarge’de bugün, günümüz yeni medyasında özellikle son kuşağı etkisi altına alan sosyal medya manipülasyonu kavramı ve önleme yöntemlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler