Novarge Premium
STEM Öğretmenliği Eğitimi Nedir?

STEM Öğretmenliği Eğitimi Nedir?

KARİYER

STEM bu alanlarda yetkin bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Öğrenciler farklı düşünmeyi, çeşitli problemlere çeşitli çözümler bulmayı hedeflerler. Öğrenciler, STEM’in çeşitli alanlarını, sınıf içinde ve çevrelerindeki dünya arasında bir bağlantı kurmalarına yardımcı olacak şekilde uygularlar.

STEM Öğretmeni Ne Demek?

STEM, disiplinli yeni bir öğretim sistemi olarak ifade edilir. STEM öğretmeni ise öğrenciye düşünme odaklı çalışmalar yapmasında yardımcı olur. Öğrencinin motivasyonu arttırmak ve öğrenci hangi konuda yetenekli ise o konu üzerinde daha çok durmak, öğrencinin yeteneğini öne çıkarmak STEM’de çok önemlidir. STEM öğretmeni, öğrenciye hem günlük yaşantısında hem de meslek hayatında daha başarılı ve yüksek mevkilere gelebilmesi için pratik yöntemler öğretir ve bu bakış açısını aşılar.

STEM eğitimlerine öğrencilerin yanı sıra birçok vatandaş da katılabilir. Örneğin; veliler, farklı alanlardaki öğretmenler, doktorlar, aile danışmanları, sosyal hizmet uzmanı ve bu alana ilgi duyan herkes başvuru yapabilir.

STEM Öğretmeninin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

STEM öğretmeninin görev ve sorumlulukları başlıca şunlardır:

  • Fen, matematik, teknoloji ve mühendislik alanlarında başarılı bireyler yetiştirmek
  • Öğrenme motivasyonunu arttırmak
  • Öğrencinin tasarım ve çözüm odaklı düşünmesini sağlamak
  • Öğrenciye erken yaşta analitik düşünme ve problem çözme yeteneği aşılamak
  • Liderlik duygusunu benimsetmek
  • Laboratuvar çalışmalarında kodlama yaparken yardımcı olmak
  • Farklı sorular ve deney- gözlem yöntemi ile öğrencide merak duygusunu açığa çıkarmak
  • Üreten bireyler olmalarını sağlamak
  • Yaratıcı olmak
  • İş birliği içerisinde yani grup çalışmalarında beraber hareket edebilmeyi sağlamak
  • Kişiler arası iletişimi güçlendirmek
  • Girişimcilik becerilerinin gelişmesine destek olmak
  • Eleştirel ve kritik düşünme becerisini açığa çıkarmak

STEM Öğretmeni Olmak İçin Şartlar Nelerdir?

Öncelikle bir eğitim fakültesinden mezun olmak gerekir. Özellikle sınıf öğretmenleri STEM öğretmenliği sertifika programlarına başvurabilir. STEM eğitim programı kapsamında STEM yaklaşımının neyleri kapsadığı öğretmenler ile paylaşılır.

STEM öğretmenliği eğitim programında; inovasyon, yaratıcı düşünme, mühendislik tasarımları, uygulama değerlendirme gibi dersler bulunur. Öğretmenlerin de bu alanda gelişebilmeleri için onlara da uzmanlar tarafından eğitimler verilir.  STEM öğretmeni, bilgiyi aktarırken hem disiplinli olmalı hem de bu işi çocuklara sevdirerek, onların motivasyonlarını arttırarak yapmalıdır.

STEM Eğitimi Neden Önemlidir?

STEM eğitimi, erken yaşta problemlere çözümler üretebilen, değişikliklere kolay uyum sağlayabilen, iletişim becerileri güçlü ve donanımlı olan, kendine güvenen bireyler yetiştirmeyi hedefler. Bu eğitimlerde teknolojinin de içinde bulunduğu projeler ve faaliyetler kullanılır. Aynı zamanda öğrenciyi gelecekteki derslere hazırlamak için STEM eğitimine erken çocukluk döneminde başlanması önemlidir.

STEM Eğitimi Okul Öncesi

STEM eğitimi okul öncesi dönemdeki çocuklarda uygulanması kolay bir eğitimdir. Çünkü çocuklar bu dönemde çok daha meraklı ve öğrenmeye açıktırlar. Sadece araştırmalarına, onları gerçek hayat ile ilgili sorular sormaya yönlendirerek çocuklar STEM’e dahil olurlar.

STEM Eğitimi İlkokul

İlkokul seviyesindeki öğrenciler, STEM alanlarına, mesleklerine ve gerçek hayata ilişkin farkındalık kazandırılarak yaş seviyelerine uygun günlük hayattan tasarımlar içeren uygulamalara yönlendirilirler.

STEM Eğitimi Ortaokul

Bu yaştaki öğrencilerin uygulamalarının seviyesi daha zor ve daha disiplinlidir. Bu dönemde inşa etmeye dayalı uygulamalar üzerinde çalışmalar yaptırılır. Bu alanların akademik gereksinimleri konusunda öğrencinin bilgisine bilgi katmak gerekir.

STEM Eğitimi Lise

Lise düzeyindeki öğrencilerle çalışılırken konuların zorlu ve çok titiz bir şekilde uygulanmasına odaklanılır. Öğrenciler tüm STEM alanlarını içeren büyük projelerin içinde bulunabilir ve kendi tasarımlarını, robotlarını, projelerini oluşturarak patentlerini alabilirler. STEM alanlarında ve mesleklerinde fark yaratacak istihdam fırsatları elde edebilirler.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler