Novarge Premium
Sürdürülebilir Tarım Nedir?

Sürdürülebilir Tarım Nedir?

EĞİTİM

Doğada yetişen kaliteli gıda maddelerinin uygun maliyetle üretimi, arazinin, çevrenin ve doğal kaynakların korunmasını sağlayarak yapılan üretim sistemi ve uygulamaları sürdürülebilir tarım adını almaktadır. Bu bağlamda organik tarım sürdürülebilir tarım ile bağdaştırılsa da tam anlamı ile sürdürülebilir tarım adını alması doğru olmayacaktır.

Sürdürülebilir tarımda doğal kaynakların varlığının korunması esastır. Ayrıca bu kaynakların verimli kullanılması gerekir. Muhteşem bir denge ve güce sahip olan doğada kaynaklar sonsuz olmadığından var olan kaynakların korunması ve geleceğe taşınması gerekir.

Sürdürülebilir tarım, gıda üretimini de arttırmayı amaçladığından ekonomiye de katkı sağlayacaktır. Fazla kar elde etme ve devamında doğanın tahribatıyla oluşabilecek küresel zararlar endüstriyel tarımın uzun vadede oluşturacağı olumsuz etkilerdir.

Organik Tarım ile Sürdürülebilir Tarım Arasındaki Fark Nedir?

İki tarım sisteminde de ekolojik dengenin korunması hedeflenmektedir. Ancak aralarında standart farklar bulunur. Endüstriyel olarak uygulanan organik tarımın çevreye ve insan sağlığına zararlı etkileri bulunabilir. Ekosistemin tahrip edilerek yapıldığı organik tarım uygulamalarında fosil yakıtların aşırı tüketimi topraktaki verim oranını da düşürebilir.

Organik tarım daha çok kimyasallardan arındırılmış bir üretim mantığına odaklanırken sürdürülebilir tarım var olan kaynakları verimli kullanmak ve kaynakların korunmasına dayalı bir mantıkta biyolojik çeşitliliğin ve üretkenliğin arttırılmasını hedefler. Sürdürülebilir tarımda ürünün çevre anlayışı göz önünde bulundurularak sonsuza dek üretimi amaçlanır ve böylece gelecek nesle de örnek olacak davranışlar sergilenir.

Sürdürülebilir Tarım Anlayışı Neye Dayanır?

Toprak ve su kaynaklarının korunmasına dayanan sürdürülebilir tarımda ilaç ve sentetik gübre gibi uygulamalardan kaçınılarak üretimi kalite ve sağlıktan yana kullanmaktır. Çevresel standartlarda organik tarım teknikleri sürdürülebilir tarımı destekler niteliktedir ancak tam anlamı ile sürdürülebilir tarım niteliği taşımaz.

Kısa ve uzun vadede ekonomiyi canlı tutan tarım hareketi endüstriyel tarımın yarattığı sorunları çözebilmek için atılmış bir adım olarak görülür. Özellikle uzun vadede kaynakların korunarak doğal yollarla üretimi gerçekleşen ürünler sağlık açısından da topluma fayda sağlayacaktır.

Sürdürülebilir Tarımla Geleceği Kurtar

Su kaynaklarının aşırı tüketimi, iklim değişiklikleri, mevcut tarım yöntemleri erozyon seviyelerinin her geçen gün artması tarımsal sorunları da beraberinde getirmektedir. Çiftçi giderleri, rekabetin artması ve tüketici taleplerinin artması da gübre kullanımını arttıran ve kimyevi ilaçlarla desteklenen ürünlere yönelmeye sebebiyet vermiştir. Kısa vadede çözüm olanakları olarak görülse de uzun vadede doğaya, çevreye ve toplum sağlığına zararlı etkileri görüleceğinden sürdürülebilir tarım gelecek nesillere aktarılacak en değerli miras olacaktır.

Sürdürülebilir Tarımın Faydaları Nelerdir?

Sürdürülebilir tarımın öncelikli amacı doğal kaynakların korunmasını sağlamaktır. Bu da doğrudan biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlamaktadır. Çevre kirliliğini önlemesinin yanı sıra toprağın genetiğinin bozulmadan kaliteli ürün alımını sağlar. Kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlar. Enerji tasarrufu sağladığı gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılmasına imkân tanır. Küçük çiftliklerin gelirini arttırırken çalışanların da sağlığını korur. Ayrıca su miktarı ve su kalitesini de korur.

Toprağı işlemeden ekilen tohumlar toprak verimini arttırdığı gibi erozyonu da önlemeye yardımcı olmaktadır.

Pestisit ve böcek ilacı kullanımını azaltarak zararlı entegreler minimize edilir.

Bitki ve hayvan uyumunda hayvanların tarım alanındaki hareketi toprağın sıkılaşmasına yardımcı olurken bıraktıkları dışkılar da gübre niteliği taşımaktadır.

Dönüşümlü ürün ekimi toprakta verimliliği arttırır. Ayrıca aynı üründe ekim çeşitleri de sürdürülebilir tarımdan verim alınmasını sağlayacaktır.

Bir sistem dahilinde olan ekosistem doğal dengede kaldığı sürece bire bin verecek nitelikler kazanır. Uzun vadede doğal olana doğal yollarla ulaşmayı sağlayan sürdürülebilir tarım, toplum sağlığı için de atılacak en büyük adımlardan olacaktır.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler