Novarge Premium
Sürdürülebilir Yaşam İçin Doğayla Barışma

Sürdürülebilir Yaşam İçin Doğayla Barışma

İŞ HAYATI

İnsanoğlunun pervasızca tüketimi karşısında dünyadaki doğal kaynaklar hızla tükeniyor. Bu duruma ‘dur’ denilmezse yakın gelecekte çok büyük tüketim krizleriyle karşı karşıya kalabiliriz. Artık insanların taşın altına elini sokma ve sürdürebilir yaşam rehberliğinde doğa ile barışma vakti geldi.

Sürdürülebilir yaşam nedir?

Sürdürülebilir yaşam, en kısa tanımıyla “doğaya karşı değil onun yanında olmaktır”. Yani sürdürülebilirliğe destek olmayan işlemler ve tekniklerle üretilmiş olan ürünleri seçmemek veya işleri yapış biçimimizde değişiklik yapıp doğaya vermiş olduğumuz zararı azaltmaya çalışmaktır.

Neden sürdürülebilir yaşam?

Evrenin tek sahibi olduğunu ve tüm kaynakları sınırsız bir şekilde tüketmeye alışık olan insanlık, uzun bir süre doğayı dikkate almamış ve onu yok saymıştır. Fakat gelinen noktada bunun büyük bir yanlış olduğu yaşanan acı tecrübelerle anlaşılmıştır. Gelecek için doğanın ve insanın aynı doğrultuda yürümesi gerektiği, aksi takdirde daha büyük acılarla karşılaşılacağı aşikardır. Bu yüzden sürdürülebilir yaşam kavramı gündeme gelmiş ve gittikçe daha fazla insan tarafından benimsenmiştir. İnsanlık, içinde yaşadığı ekosistemin tüm canlılara refah getirmesi için sürdürülebilirliği benimsemesi gerektiğini öğrenmiştir. Bu, gelecek nesillere daha güzel bir çevre bırakmamız için de bir görevdir.

Sürdürülebilir yaşam için neler yapılabilir?

Sürdürülebilir bir yaşam için her bireyin kendince atabileceği önemli adımlar vardır. Hiç kimse “benim yaptığımla ne olur ki?” dememeli ve herkes elinden ne geliyorsa yapmalıdır. Sürdürülebilir yaşam için bireysel olarak yapabileceklerimizi şöyle maddeleyebiliriz: 

Enerji kullanımını azaltın: Küresel ısınmayı en çok enerji tüketimi etkilemektedir. Bu sebeple enerji tüketimine dikkat etmeliyiz. Öncelikle işe çevrenizdeki prizlerden başlayabilirsiniz. Kullanılmadığı halde prizde takılı olan her fiş elektrik harcamaktadır. Evlerde onlarca elektrikli ürün olduğu düşünüldüğünde bu küçümsenmeyecek bir duruma dönüşmektedir. Bunun yanında evlerde dekoratif olarak kullanılan lambaları kapatabilir ve tasarruflu lambalara geçiş yapabilirsiniz.

Yenilenebilir enerjileri önemseyin: İmkânınız varsa evinize ya da binanıza güneş panelleri taktırıp güneş enerjisinden yararlanabilirsiniz. Firmaların elektrikli araçlara dönmesi de bu konuda yapılacaklar arasında sayılabilir.

Su tüketimine dikkat edin: Dünyadaki su oranı sabit kalırken nüfus hızla artmaktadır. Bu orantısızlık suyun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu yüzden su tüketimine dikkat etmeliyiz. Akıtan muslukları tamir etmek, balkonu yıkamak yerine silmek ya da kaynamış suyu lavaboya dökmek yerine çiçekleri sulamak bu konuda alınacak basit önlemlerdir.

Daha hareketli olun: Her yere araçla gitmek yerine hem sürdürülebilir bir yaşam için hem de sağlığınız için yürümeyi tercih edebilirsiniz. Eğer araçla gitmeniz gereken bir yer varsa bisiklet ya da toplu taşıma kullanımı da iş görecektir.

Kâğıt tüketimini azaltın: Her şeyin dijitalleştiği bir dünyada yaşıyoruz. Kâğıt tüketimini azaltarak daha az enerji harcanmasını ve ağaç kesilmesini sağlayabiliriz. Faturalarımızı E-fatura şeklinde almak ya da PDF şeklinde olan kitapları bastırmak yerine ekrandan çalışmak bu konuda alabileceğimiz önlemler arasındadır.

Geri dönüşüm ürünlerini kullanın: Ekolojik dengenin korunabilmesi için geri dönüşüm ürünlerini kullanmak çok önemlidir. Bu yüzden tek kullanımlık ürünler yerine geri dönüşümü olan ürünler tercih etmek gerekiyor. Bu kapsamda pikniklerde tek kullanımlık çatal, bıçak ve tabak yerine evden götüreceğimiz metal ürünler kullanılabilir. Ayrıca dışardan su almak yerine yanınıza su alabilirsiniz.

Özetle; şu an kaynaklarını pervasızca harcadığımız doğa böyle giderse bir gün iflas edecek. Bunun olmaması için her bireyin sürdürülebilir yaşam ilkelerini benimsemesi ve bu doğrultuda yaşaması gerekiyor. Bunun da bir an önce yapılması şart. Yarın, çok geç olabilir.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler