Novarge Premium
Teknolojiye Kararlı Adımların Sırrı: Yapay Zekâ

Teknolojiye Kararlı Adımların Sırrı: Yapay Zekâ

EĞİTİM

Mart ayının yağmurlu yüzüyle karşılaştığımız bir haftasının son iş gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, dijital yaşama adım attığımız günden beri hayatımızın içerisinde sıklıkla yer bulan yapay zekâ kavramından ve çeşitli kullanım alanlarından bahsedeceğiz.

Gün geçtikçe teknolojinin getirilerini hayatımızın her alanında görmeye başlıyoruz. Tamamen hayatın içerisine dahil olmaya başlayan dijital dönüşümler ve teknolojik evirilmeler, geçmişte benimsediğimiz çeşitli alışkanlıkların yerini yavaş yavaş yapay zekaya bırakmasına olanak sağlıyor. Geçmişte, şimdi sahip olduğumuz teknolojik olanaklardan ve günlük hayatta kolaylıkla ulaşım sağladığımız dijital evrenden bize bahsetselerdi, her şey bir hayalden ibaret görülebilirdi. Ancak günümüzde, ulaştığımız dijitalleşme çağıyla birlikte adım attığımız tüm teknolojik dönüşümlere uyum sağlıyor ve geleceği öngörebiliyoruz.

Yapay Zeka

Geçmiş zamanlarda sahip olduğumuz ve iletişimimizin bir parçası haline gelen araçların günümüzdeki değişim evreleri teknoloji devriminin en net göstergelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin geçmişte tek taraflı iletişimin mümkün kılındığı televizyon, radyo, dergi ve gazete gibi geleneksel medya araçları; günümüzde iki taraflı iletişimi mümkün kılan internet, sosyal medya ve telefon gibi iletişim araçlarını kapsayan yeni medya kuramı olarak yer buluyor. Günlük yaşantımızın büyük bir çoğunluğunda yer bulmayı başaran yeni medya araçlarının gelişim çizelgesi ve kullanım alanları yapay zekaya göre şekilleniyor.

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak bugün sizler için yapay zekâ kavramını ve çeşitli kullanım alanlarını araştırdık. Gelin, birlikte göz atalım.

Yapay Zekâ Nedir?

Yapay zekâ, insan zekâsı ile benzer işlevlere sahip ve kendini yenileyerek geliştirme özelliklerini içerisinde barındıran makinelere verilen isimdir. Bilgisayarların ve teknolojik aygıtların insan zekâsı gibi düşünüp, problemleri çözümlemesini esas alan yapay zekâ kavramı; akıl ve zekanın gerektiği sorunların bilgisayar ya da çeşitli teknolojik aygıtlar sayesinde çözümlenebilmesi için idealdir.

Yapay Zeka

Yapay zekanın gelişimi üzerine yapılan birçok çalışmanın doğrultusunda yapay zekâ terimi ilk kez Dartmouth Konferansı'nda Prof. John McCarthy tarafından 1956 yılında kullanıldı. IBM’nin çalışmaları doğrultusunda geliştirilen Deep Blue isimli bilgisayarın 1997 senesinde dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov'u yenmesi ile dünyanın yapay zekaya yönelik bakış açısı değişti. Tüm bu başarıların akabinde matematiksel alanda ve oyun dışında birçok dalda başarılı olan yapay zekâ, çeşitli gelişim ve çalışmaları da beraberinde getirdi.

Yapay Zekâ Kullanım Alanları Nelerdir?

Görüntü

Sürücüsüz (otonom) araçların en etkili yöntemlerinden biri olan yapay zekanın görüntü işlemesi, kamera ile algılanan görüntülerin piksellere, piksellerin de kodlara dönüştürülmesi ile gerçekleşir. Dönüştürülen bu kodları algılama işlemleri yapay zekâ algoritmalarına aittir.

Yapay Zeka

Ses

Mikrofonların ve çeşitli seslerin dijital hale evirilerek oluşturdukları frekanslar, bilgisayarın seslerin tanımlayabilmesini sağlar. Frekansların içerisinden çeşitli kelime ve harfler ayrıştırılarak belirgin sayılara dönüştürülür. Yapay zekanın sesi tanımlayabilmesi bu işlemle gerçekleşir. Ses tanımlama özelliğine sahip yapay zekanın en yaygın kullanım alanlarından bir tanesi Siri’dir.

Yapay Zeka

Doğal Dil İşleme (Lisan)

Yapay zekanın dil işleme algılaması insan ve bilgisayar etkileşimini en aktif seviyede tutarak farklı lisanlardaki insanların iletişimini sağlayabilmek için çeşitli çözüm yöntemleri üretir. İstatistiksel analiz, makine öğrenmesi ve derin öğrenme yaklaşımları doğal dil işlemenin yaklaşım çeşitlerindendir.

Google Asistan, Yandex, Siri ve Google yapay zekanın doğal dil işleme özelliğine en etkili örneklerden biridir.

Yapay Zeka

Yapay Zekanın Günlük Yaşamda Kullanım Alanları Nelerdir?

Günümüzde hayatımızın birçok alnında yapay zekâ ile iç içe bir yaşam sürüyoruz. Elimize aldığımız telefonlardan tutun, yol sorduğumuz navigasyon araçlarına kadar her aygıt, yapay zekanın hayata yönelik bir işlevini oluşturur. Günlük hayatta yapay zekanın kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dil çevirileri
  • Sesli telefon asistanları
  • Navigasyon sistemleri
  • Öneriler
  • Yardımcı robotlar
  • E-ticaret
  • Sosyal güvenlik
  • Sağlık hizmetleri
  • Siber güvenlik

Novarge’de bugün sizlerle, dijital çağa yönelik attığımız adımlarla birlikte günlük yaşamda kullanımı yaygınlaşan yapay zekaya ve çeşitli işlevlerine değindik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler