Novarge Premium
Uzman Öğretmenlik Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

Uzman Öğretmenlik Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

KARİYER

Öğretmenlik kariyer basamaklarından olan Uzman öğretmenlik sınavının ne zaman yapılacağı netleşti.

2005 senesinde Resmî Gazetede yayımlanmış olan ‘Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği’ ile öğretmenlik mesleği üç basamağa ayrıldı. Bunlar; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmenliktir.

2006 senesinde ilki yapılan ve 11 senedir gerçekleştirilmeyen uzman öğretmenlik sınavı ile alakalı resmî açıklama yapıldı. Sınav tarihlerine geçmeden önce kısaca MEB tarafından belirlenen yeterliklere göz atalım:

Yönetmeliğe göre uzman olduğu alanda ya da eğitim bilimleri alanında yüksek lisans eğitimlerini tamamlayanlar, belirlenen kariyer basamaklarını geçmek için yapılacak sınavdan muaf tutularak uzman öğretmen kariyer basamağına; doktora eğitimini tamamlayan öğretmenler ise başöğretmen kariyer basamağına alınmaktadır.

Lisansüstü eğitimi yapmayan ama görevinde 7 seneyi bitiren kadrolu öğretmenler için sınava girme hakkı tanınmıştır.

Uzman öğretmen olanlar sınav puanları ile beraber, mesleki alanda yapmış oldukları sosyal-kültürel çalışmalar, almış oldukları ödül ve cezalar, kıdem, sicil ve teftiş puanları hesaplanıp yönetmelikte tespit edilen kadro sayısına göre başöğretmen kariyer basamağına alınacak.

Uzman Öğretmenlik Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

Uzman öğretmenlik sınavının ne zaman yapılacağı ile alakalı resmî açıklama Milli Eğitimi Bakanlığından geldi.

Uzman Öğretmenlik Sınavı yazılı sınavı için 26 Eylül- 3 Ekim arasında başvurular alınmaya başlanacak. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım 2022 tarihinde 81 ilde gerçekleştirilecek. Bu sınavın sonuçları ise 12 Aralık 2022'de açıklanacak.

Sınavı başarılı bir şekilde geçen ve sertifika almaya hak kazanmış olan öğretmenlerin sertifikaları 4 Ocak 2023'te düzenlenecek ve uzman öğretmen/başöğretmen unvanı almış olan öğretmenler, 15 Ocak 2023 itibariyle bu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlandırılacak.

Kimler Uzman Öğretmen Olabilir?

“Uzman öğretmen” kavramı Öğretmen Meslek Kanunu’yla beraber ortaya çıkmıştır. Uzman öğretmen kanun kapsamında bir kariyer basamağı olarak tespit edilmiştir.

Görev süresi boyunca 10 senesini doldurmuş olan öğretmenlere uzman öğretmen olma şansı tanınmıştır. Uzman öğretmen olma koşulu sağlayan öğretmenler girecek oldukları sınavı başarı bir şekilde geçmeleri durumunda bu kariyer basamağına ulaşacaklar. Bu şekilde uzman öğretmen olan aday öğretmenlerin kadro dereceleri ve maaşları artacaktır.

Yüksek lisans yapmış olan öğretmenlerde uzman öğretmen olabilmeleri için sınava girme şartı aranmamaktadır.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler