Novarge Premium
Yenilenebilir Enerjinin Faydaları Nelerdir?

Yenilenebilir Enerjinin Faydaları Nelerdir?

EĞİTİM

Dünyanın şu an ve gelecekte bizlere daha güzel bir doğa sunması için ve daha yaşanabilir bir yer olması için bu tarz enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekmektedir. Doğal kaynaklardan yararlanırsak enerjinin tükenmesi gibi bir durum söz konusu olmaz.

Yenilenebilir enerji, kullandıkça tüketilebilen bir kaynağa bağlı olmadan tüketilen enerjidir. Yenilenebilir enerjinin, tesisler, hayvanlar ya da beşerî nedenlerle kalıcı olarak tüketilmesinin imkânı yoktur. Tükenme gibi bir durum söz konusu değildir.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?

Güneş enerjisi: Güneş enerjisinden ısı, ışık ya da elektrik üretilebilir. Evlerin çatılarında sıcak su üretmek için enerji panellerinin kullanıldığını görebilirsiniz. Bu enerji panelleri ile araba ve telefon şarjı gibi projeler de yapılmaktadır.

Rüzgâr enerjisi: Rüzgârın fazla olduğu bölgelere rüzgâr gülleri kurulur. Rüzgârdan elde edilen kinetik enerji önce mekanik enerjiye daha sonra elektrik enerjisine çevrilir.

Biyokütle enerjisi: Organik çöpler sayesinde elde edilen enerjidir. Bunlar mısır, buğday, otlar, yosunlar, hayvan dışkıları, sanayi atıkları gibi çöplerdir.

Jeotermal enerji: Yer altındaki sıcak su ve su buharından elde edilen enerji kaynaklarıdır.

Hidroelektrik enerji: Akan sulardan elde edilen kinetik enerjiden faydalanarak elde edilen enerjidir.

Hidrojen enerjisi: Hidrojenin saf halde ayrışmasının sonucu olarak moleküllerinden salınan kimyasal bir enerjidir. Çeşitli yöntemlerle ısı ve elektriksel biçimlere dönüştürülebilir. Ayrışma sonucu su veya su buharı yaydığı için temiz bir enerji kaynağı olarak da tanımlanabilir.

Dalga enerjisi: Deniz kıyılarına kurulan tribünlerle dalgalar sayesinde enerji üretebilmektedir.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi Nedir?

Yenilenebilir enerji kaynakları ekonomik anlamda sağladığı olumlu etkenlerin yanı sıra dünyada yaşayacağımız geri kalan zamanlar için adeta bir insanlık kurtarıcısı vazifesi görmektedir. Bu enerji kaynakları kısa sürede yeri doldurulabilen bir enerji kaynaklarıdır. Bu sebeple kendilerini yormadan güç üretebilirler. Kirliliğe neden olmazlar. Diğer yakıtlara oranla daha temiz kaynaklardır. Doğal olarak varlığını sürdürdüğü için tükenmeyen bir enerji kaynağıdır. Çevreye değer veriyorsanız bu yenilenebilir enerji kullanmanız için yeterli bir sebep olacaktır.

Yenilenebilir enerji kaynakları üretim sırasında CO2 (karbondioksit) emisyonlarını kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında daha az seviyede ürettikleri için çevreye verdiği zarar oldukça düşüktür.

Yenilenebilir Enerji Nerelerde Kullanılır?

  • Atık ısı ve elektrik depolama
  • Isıtma ve soğutma sistemleri
  • Pompa veya basınçlandırma üniteleri
  • Hidrojen temizleme
  • Deterium ayrımı
  • Taşımacılık
  • Sanayi
  • Uzay roketleri
  • Petrol üretimi

Neden Yenilenebilir Enerji Kullanmalıyız?

Artan nüfus sayısı ile paralel olarak enerji kullanımı da artmaktadır. Çevre kirliliğinin önüne geçmek ve yakıt krizi gibi olayların yaşanmaması için, yerel kaynakları kullanarak daha ekonomik ve sürekli üretim için alternatif enerji kaynakları ön plana çıkarmalıyız. Son dönemde ülkemizde de yenilenebilir enerji kaynakları için yapılan yatırımların arttığını görebiliriz. Yenilenebilir enerji hem doğal olması hem de ekonomik olması bakımında avantajlara sahiptir.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler