Novarge Premium
Yeşil Mutabakat Nedir? Planın Esasları Nelerdir?

Yeşil Mutabakat Nedir? Planın Esasları Nelerdir?

NOVARGE'DEN

Doğanın kış mevsimine hazırlandığı bir haftanın son gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, dünyayı daha yaşanılabilir kılmak adına Avrupa Birliği’nin hayata geçirmeyi öngördüğü yeşil mutabakat politikasından bahsedeceğiz.

Dünyada aynı havayı soluyan insan, hayvan ve bitkilerin huzurlu bir yaşam sürmesini hayal ederiz. İnsan, aynı nefesi soluduğu hayvan ve bitkilerin yanı sıra düşünme ve mantık yürütme becerisine sahiptir. Ancak beşerî bilincin de yeterli olmadığı konularda insanın çevresel varlıkları fütursuzca tüketmesi beraberinde salınan gaz miktarını artırır. Söz konusu gazların salınımı nedeniyle iklim değişimleri gerçekleşir. Bu süreç beraberinde kuraklık, dengesiz yağış, çölleşme ve sıcaklık artışı problemlerini doğurur. İnsan eliyle ortaya çıkan ve gün geçtikçe etkisini katlayan iklim krizini önlemek için dünya temelinde atılan bazı adımlar bulunur. “Yeşil Mutabakat” iklim krizini önlemek için en önemli adımlardan birini oluşturur.

Yeşil Mutabakat Nedir? Planın Esasları Nelerdir?

Yeşil Mutabakat Nedir?

2019 yılı itibariyle ortaya çıkan yeşil mutabakat anlaşması; dünya genelinde yaşanmakta olan iklim krizinin etkilerini en aza indirmeyi amaçlar. Politika, Avrupa Birliği’nin hazırda var olan hedeflerini daha geniş ve etkili bir biçimde hayata geçirmesine odaklanır. Söz konusu AB taahhütleri için politikanın işaret ettiği yıl 2050’ye dayanır. Anlaşma, hedef yıla ulaşana kadar Avrupa’nın iklimsel düzeyini iyileştirmeyi esas alan dönüştürücü politikaları kapsar.

Avrupa Birliği’nin yeşil mutabakat politikası ile öngördüğü yıla dek iklim krizini iyi hâle getirebilmek için Ar-Ge ve inovatif bazda amaçladığı proje hedefleri bulunur. Avrupa Birliği, krizi noktalamakta öncü politikaları hayata geçirebilmek için Avrupa ülkelerinden standartlara uyum sağlamalarını bekliyor. Hâl böyle olunca, yeşil mutabakat planının esas maddeleri önem kazanıyor.

Yeşil Mutabakat Nedir? Planın Esasları Nelerdir?

Yeşil Mutabakat Planının Esasları Nelerdir?

Yeşil mutabakat politikasının temelinde doğa ve çevreye ait kaynakların kullanımını daha ölçülü bir hâle getirmek bulunur. AB’nin hedeflediği eylem planı sayesinde iklim krizine neden olan şiddetli salınımların minimuma inmesinin yanı sıra çevresel kirliliği azaltma stratejisi öngörülür. Yeşil mutabakat eylem planında döngüsel ve temiz bir ekonomi çerçevesinde kaynakların daha verimli kullanımı amaçlanır. Aynı zamanda planda biyolojik çeşitliliği eski hâline getirerek çevre kirliliğini azaltma hedefi yer alır. Söz konusu planın bağlı olduğu politika esasları bulunur. Bu esaslar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sürdürülebilir hareketlilik (Sürdürülebilir ulaşım araçları),
  • Biyoçeşitlilik (Dengesiz ekosistemi daha sağlam hâle getirecek öneriler),
  • Kirliliği ortadan kaldırmak,
  • Sürdürülebilir sanayi (Çevre ve doğaya zarar vermeyen üretim döngüleri),
  • İnşaat ve renovasyon (Yeşil ve temiz bir inşaat sektörü),
  • Tarladan sofraya (Sürdürülebilir gıda stratejisi).

 

Yeşil Mutabakat Nedir? Planın Esasları Nelerdir?

Sonuç Öngörüleri Nelerdir?

Avrupa Birliği’nin yol haritasını belirlediği yeşil mutabakat politikası çerçevesinde hedefe ulaşana kadar öngörülen sonuçlar bulunur. Söz konusu politika sayesinde,

  • Enerji sektörünün karbondan arındırılması,
  • Kaynak kullanımına yönelik bağlılığın sona erdirilmesi
  • Karbon emisyonlarının sıfırlanması,
  • Çevre dostu teknolojilere yönelik yatırımlar,
  • Üretimde inovasyonun teşvik edilmesi hedeflenir.

 

Yeşil Mutabakat Nedir? Planın Esasları Nelerdir?

Novarge’de bugün, dünyayı daha yaşanılabilir kılmak adına Avrupa Birliği’nin hayata geçirmeyi öngördüğü yeşil mutabakat politikasından bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler