Novarge Premium
Yıkıcı Motivasyon Nedir? Zararları Nelerdir?

Yıkıcı Motivasyon Nedir? Zararları Nelerdir?

İŞ HAYATI

Motivasyon, hedeflere ulaşmak için davranışları ve güdüleri belirleyen bir kavramdır. İş hayatında sıkça kullanılan ve başarılı olmayı sağlayan motivasyon, popüler bir kavramdır. Ancak motivasyonun her zaman olumlu olmadığı da bilinmektedir.

Motivasyonun aşırı ve zararlı olan çeşidi, çalışanların hem kendilerine hem de başkalarına zarar vermesine neden olabilir. Bu yazıda, yıkıcı motivasyon adı verilen bu motivasyon türünü ve etkilerini inceleyeceğiz.

Yıkıcı motivasyon, olumsuz duygusal veya psikolojik sonuçlara yol açan bir motivasyon veya güdü türüdür. Bu motivasyon, kişinin kendisini veya çevresindekileri incitme eğiliminde olduğu bir durumu tanımlar. Yıkıcı motivasyon, genellikle düşmanlık, öfke, kıskançlık, kin gibi olumsuz duygularla bağlantılıdır. İş hayatında rekabetin yüksek olduğu ortamlarda, bazı kişiler ego ve id arasındaki dengeyi kaybederek tehlikeli bir bilişsel sürecin içine girer. Bu süreçte, kin, kıskançlık ve öfke gibi duygular kişinin yaşam amacı haline gelir. Bu noktada, yıkıcı motivasyonun etkisi altındaki kişiler, iş arkadaşlarına karşı olumsuz davranışlar sergiler. Yıkıcı motivasyonun ortaya çıkmasında, birçok karmaşık faktör rol oynar. Bunların arasında, bireysel özellikler, mizaç, çevresel faktörler ve psikolojik durum sayılabilir. Yıkıcı motivasyonu etkileyen durumlar, her birey için farklılık gösterir.

Yıkıcı Motivasyonun Nedenleri Nelerdir?

Yapılan çalışmalara göre, yıkıcı motivasyonun en büyük nedeni duygu durum bozukluklarıdır. Bu kişiler, psikolojik problemlerini telafi etmek için işlerine ve kariyerlerine daha çok bağlanır. Bu sayede, hayatlarında iyi giden her şeyi işleriyle ilişkilendirir. Bu durumu sürdürebilmek için de, kariyerleriyle ilgili olarak yıkıcı davranışlara başvurabilirler. Bu durum, zamanla kişilerin iş arkadaşlarıyla ve özel hayatlarındaki kişilerle olan ilişkilerini bozar. Bu da kişileri yalnızlaştırarak durumu daha da kötüleştirir. Ayrıca, düşük özsaygısı olan kişiler de, kendilerini iş hayatında kanıtlama çabası içine girer. Bu amaçla, yıkıcı motivasyon adı verilen ve olumsuz özellikleri bir arada barındıran bir tutum sergileyebilirler. Kişinin bulunduğu insanlar ve topluluklar da yıkıcı motivasyonun oluşumunda etkilidir. Özellikle, yıkıcı davranışları normal gören bir çevre, kişinin bu davranışları benimsemesine sebep olur. Burada kastedilen, iş yerlerinde var olan ve etik değerlerden uzak yıkıcı rekabet ortamıdır. Aşırı içsel stres, kişinin düşünme ve karar verme becerisini olumsuz etkiler. Bu da yıkıcı davranışları körükler. Yıkıcı motivasyonun altında yatan nedenler karmaşık ve her birey için farklı olur. Ancak bu tür motivasyonun farkına varmak, bu düşünce ve davranışları değiştirmek için önemli bir adımdır.

Yıkıcı Motivasyonun Zararları Nelerdir?

Yıkıcı motivasyonun zararları, en çok kişinin kendisini etkiler. Bu kadar karmaşık duygular içinde olan kişiler, er ya da geç psikolojik olarak çöker. Özellikle öfke, kin veya düşmanlık gibi negatif duygularla ilişkili olduğunda, kişinin stres düzeyi yükselir ve bu durum, kaygı, depresyon ve diğer ruh sağlığı problemlerine neden olur. Bu tür tutumlar içinde olan kişilerin aileleriyle ve arkadaşlarıyla olan ilişkileri de zarar görür. Bu da kişileri yalnız bırakarak durumu daha da zorlaştırır. Zararlı motivasyon, kişinin kendine zarar verme eğilimine de yol açar. Bu, kendine zarar verme düşünceleri, kendini yaralama veya intihar girişimleri şeklinde ortaya çıkar. Yıkıcı motivasyon, aynı zamanda hukuki problemlere de sebep olur. Özellikle saldırgan veya yasadışı davranışlar içerdiğinde, kişi hukuki sorunlarla karşı karşıya kalır. Ve ceza hukuku veya hukuki işlemle yüzleşir.

Yıkıcı Motivasyon ile Nasıl Başa Çıkılır?

Yıkıcı motivasyon, kişinin kendini ve başkalarını olumsuz etkileyen bir duygusal tepkidir. Bu tür motivasyonu aşmak için yapılması gereken ilk şey, farkındalık kazanmaktır. Kişiler, kendi düşünce ve duygu süreçlerini izleyerek, yıkıcı motivasyonun kaynağını ve etkilerini anlamaya çalışmalıdır.

Bunun yanında yıkıcı motivasyonunuzu tetikleyen faktörleri belirlemeye çalışın. Hangi durumlar sizi bu tür duygusal tepkilere itiyor sorusunun cevabını bulduğunuzda, durumu daha iyi değerlendirebilirsiniz. Durumunuzu değerlendirdikten sonra, bir uzmandan yardım almak, yıkıcı motivasyonu yenmek için faydalı olacaktır. Bu kişiler, size duygusal olarak destek verebilirler.

Uzman desteği almanın dışında, duygusal tepkilerinizi daha sağlıklı bir şekilde ifade etmenize yardımcı olacak beceriler edinmek gereklidir. Empati, stres yönetimi ve duygusal düzenleme becerileri bunlardan bazılarıdır. Duygularınızı ve düşüncelerinizi daha sağlıklı bir şekilde aktarmayı öğrenmek, çatışmalardan kaçınmanıza yardımcı olur.

Yıkıcı motivasyonunuzun yerine, daha yapıcı ve pozitif amaçlar koyun. Kendinize, başkalarına faydalı olacak, öğrenmeyi destekleyen veya kişisel gelişiminizi artıracak amaçlar belirleyin. Bütün bunların yanında, kariyerinizin hayatınızın tek anlamı olmadığını hatırlayın. Hayatınıza değer katan pek çok farklı alan var. Bu noktada, motivasyonunuzu daha dengeli bir şekilde ayarlayarak, hayatınızın her alanında daha verimli ve mutlu olabilirsiniz.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler