Novarge Premium
Zorlukların Üstesinden Yaşam Koçunuzla Gelin

Zorlukların Üstesinden Yaşam Koçunuzla Gelin

EĞİTİM

29 Haziran 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak resmileşen yaşam koçluğu mesleğinin yansımasını hayatımızda görmeye başladık. Birey, kimi zaman zorluklarla tek başına mücadele edemez ve yardıma ihtiyaç duyar. İşte yaşam koçları, kimi zaman kendinizi keşfetmenizi sağlayan kimi zaman da üstesinden gelemediğiniz zorluklarda size destek veren o yardım eli olma durumundadır.

Yaşam Koçu Kimdir?

Yaşam koçluğu, günlük yaşamımızda gittikçe daha fazla denk geldiğimiz bir meslek dalı durumuna geldi. Yaşam koçluğu, ilk defa ortaya çıktığı senelerde pek çok kurum ya da toplumca meslek olarak kabul edilmemiştir fakat Resmî Gazete’nin 29 Haziran 2013 tarihinde yayınlanmış olan yazısındaki ''Koç Ulusal Meslek Standardı'' ifadesi ile yaşam koçluğu mesleği de resmîleşmiştir.

Bu kapsamda yaşam koçu, danışanın içinde bulundurduğu tüm yeteneklerini ve özelliklerini kullanmasında ona rehber olan kişidir. Yaşam koçu, bireyin karşılaştığı zorlukları aşmasında, yetenek ve özelliklerini keşfetmesinde ve bu özellikleri hem kariyer hem de sosyal yaşamında en iyi şekilde kullanmasına destek olmaktadır.

Yaşam koçu, danışanına yol göstermek için bir dizi profesyonel eğitimden geçer ve bu yeterliliğini aldığı belgelerle kanıtlar. Alanı ile alakalı profesyonel eğitimler alan yaşam koçu eğitimler sonunda uzmanlık kazanır ve danışan bireye genel olarak kariyer plânları ve kişisel gelişim alanlarında yardımcı olur.

Yaşam koçunun önceliği, danışanın psikolojik ve sosyal amaçlarını gerçekleştirmesini sağlamaktır. Yapmış olduğu çalışmalarla bireyin kendi yeteneklerinin farkına varmasını sağlar ve bununla alakalı ilgili adımları atmasına yardım eder. Bu adımlar esnasında bireye sorular sorup, onu harekete geçirmeyi hedefler. Yaşam koçunun yönlendirmelerini dinleyen ve gerekli adımları atan birey, artık hayatını değiştirmeye başlama potansiyeline sahip duruma gelmiştir.

Yaşam Koçu Ne İş Yapar?

Yaşam koçları yapmış oldukları çalışmalarla ilk olarak 'kişinin kendi potansiyelini keşfetmesi', 'potansiyelini geliştirmesi' ve 'amaca yönelik harekete geçmesi' ile alakalı konularda danışanlarına destek verir. Bu yüzden yaşam koçu, danışanla kişisel, sosyal ve kariyer hedefleri konularında çalışmalar yürütür.

Genel olarak yaşam koçlarının görevlerini şöyle sıralayabiliriz:

- Danışan bireyin amacına ulaşabilmesini desteklemek için yeni bir bakış açısı geliştirmek,

- Danışanın içinde barındırdığı potansiyeli belirlemek ve onun da bu potansiyelinin farkına varmasını sağlamak,

- Danışanın özelliklerini keşfedebilmesi ve geliştirebilmesinde ona kılavuz olmak,

- Bireyin taleplerine, amaçlarına ve kişiliğine uygun olan stratejileri uygulamak,

- Bireyin kendi yaşamının gidişatına yön vermesi için harekete geçirmek,

- Doğru yöntem ve sorularla danışanın ihtiyaçlarını tespit etmek ve ona rehber olmak,

- Danışanın hayatını dengeli, mutlu ve başarılı bir şekilde sürdürmesi için doğru kararlar alma yeteneğini geliştirmesini sağlamak,

- Bireyin kariyer amaçları ile alakalı, iş stratejileri oluşturup bunları uygulamak,

- Danışanın potansiyeline uygun kariyer plânları geliştirmek ve uygulamasına yardım etmek,

-  Danışanın iş hayatının düzenlenip daha verimli bir duruma getirilmesinde ona destek olmak ve yol göstermek.

Yaşam Koçluğu Eğitimi Neleri İçerir?

Yaşam Koçluğu mesleği için özel bir öğrenim şartı yoktur. Üniversitelerden ya da özel kurumlardan Yaşam Koçluğu Eğitimini alabilirsiniz.

Yaşam Koçluğu Eğitimi “Giriş ve oryantasyon, Danışanlara profesyonel idare, Danışanla bağ kurmak, Koçluk becerileri, Koçluk süreci ve Yaşam koçluğu nedir?” temel başlıkların genişletilmesi ile verilmektedir. Eğitim sonunda yaşam koçluğu sertifikanızı alıp bu mesleğe ilk adımı atmış olacaksınız. Tabi ki sadece eğitim almak yeterli olmayacaktır. Alanda kendinizi geliştirmeniz, bol bol alanla alakalı kitaplar okumanız, diksiyonunuzda eksikler varsa onları gidermeniz ve sektörde bu mesleği yapan diğer meslektaşlarınızı izleyerek kendinize güzel bir eğitim planı yapmanız gerekecektir.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler