Novarge Premium
Geleceğimizi İnşa Eden Kariyer Planlamasında: En Çok Yapılan Hatalar

Geleceğimizi İnşa Eden Kariyer Planlamasında: En Çok Yapılan Hatalar

KARİYER

Hafta ortasını evlerimizde, işlerimizde, caddelerde ve hayatın temposunu her nerede ağırlıyorsak orada karşıladığımız bir günden hepinize sevgilerimi iletiyorum çok sevgili Novarge okurları.

Bugün, hayalimizdeki kariyer basamakları ve mesleki planlarımızın yolunu düzenleyen “kariyer planlamasının” doğru ve yanlışlarından bahsedeceğiz.

Kariyer planlaması gelecek inşamızda önemli bir rol oynuyor. Özellikle kariyer planlamasının her basamağını sağlam adımlarla ilerlemek ve ne istediğimizi bilerek hedefe yönelik hareket etmek; kariyer hedefimize ulaşmamızda en temel husustur. Kariyer planlamasında yaptığımız planlar kadar, yeltendiğimiz hataları görebilmek ve düzeltmek için çaba sarf etmek de oldukça büyük önem taşır. Geleceğimizin şekillendirecek kariyer planlamasında en az yanlış ile ilerlemek; karşımıza çıkacak olumsuzluklara ve engellere karşı ön görülü davranabilmemize olanak sağlar. Aynı zamanda hatalarımızı görebilmek; kendimizi bir nevi öz eleştiri incelemesine tutabilmemizi ve karakterimizde değişimlere gidebilmemizi sağlar. Daha önce Novarge’de ele aldığımız “Doğru Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?” isimli yazımıza göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/dogru-kariyer-planlamasi-nasil-yapilir.html

Kariyer Planlamasında En Çok Yapılan Hatalar

  1. Kendinizi Tanımadan Meslek Seçiminde Bulunmak

Bireysel bir tanımlama ve eleştiri sürecine gitmeden kendinize en uygun mesleği belirlemek neredeyse imkansızdır. Öncelikle yeteneklerinizi, hayallerinizi, kendinizi geliştirebilme düzeyinizi, bilgi birikiminizi ve ilgi alanlarınızı detaylıca analiz ederek; geleceğiniz için en doğru mesleği seçebilmek gerekir. Kendinizi tanımadan ve ilgi alanlarınıza yeterince hâkim olmadan kariyer planlaması yaparsanız, yolun yarısında pişman olabilirsiniz. Aynı zamanda bu durum sizi sevmediğiniz bir iş dünyasının içine sürükleyebilir ve hayatınızın her alanı, bu seçimin sonuçlarından olumsuz etkilenir.

  1. Geleceğiniz İçin Çabuk ve Geçici Çözümler Aramak

Kariyer planlamasında ve geleceğinizin inşasında sabırlı olmayı öğrenmelisiniz. Sizi en doğru yansıtabilecek, tatmin edici ve hayallerinizde kurduğunuz kadar prestijli bir kariyere sahip olabilmek için iyi bir plan yaparak, sabırlı adımlar atmalısınız. Kariyer planlamasında adeta anı kurtarıcı hamleler yaparak geçici çözümler bulmak, sizi hayalinizden çok farklı bir kariyer noktasına sürükleyebilir.

  1. Kariyer Planlaması Yaparken Bireysel ve İçe Dönük Davranmak

Kariyer planlaması yaparken kimseden yardım ve bilgi almadan hareket etmek yanlışlarınızı görmenize engel olur. Kariyer planlamasının ilk basamağında mutlaka dış gözden birinin sizin kişisel eleştirinize ortak olması ve fikir beyanında bulunması gerekir. Öz eleştirinizde başarılı olamadığınız noktalarda fikir alışverişleri faydalı olabilir. Aynı zamanda geleceğiniz için konumlandırdığınız meslek hakkında, bu mesleği yıllar boyunca icra eden birileri ile fikir alışverişinde bulunmak; önünüzü daha rahat görebilmenizi sağlar.

  1. Kısa Dönem Maddi İhtiyaçları Karşılamak Amacıyla Kariyeri Planlamak

Kariyer planlaması uzun soluklu ve sabır isteyen bir süreçtir. Kısa dönem maddi ihtiyaçlarınızı karşılamak için yöneldiğiniz meslekler, ilgi alanlarınız ile örtüşmeyecek ve tüm hayatınızı olumsuz etkileyecektir. Kariyer planlamasının basamaklarında yanlış attığınız bir adım ve verdiğiniz bir karar; sizi sürecin en başına döndürebilir. Bu durum, ilgi ve hevesinizin kırılmasına yol açabilir.

  1. Kariyer Planlamasında Fikirlerin Değişebileceğini Unutmak

Kariyer planlaması yaparken farklı ilgi alanlarınızı ve bilgi birikimlerinizi keşfetmek sizi farklı alanlara yönlendirebilir. Bu gibi yönlendirmelere ihtimal vermemek, yönelmeye çalıştığınız alanlardan sizi alıkoyabilir. Kariyer planlaması yaparken mutlaka bilgi birikimlerinizi ve ilgi alanlarınızı keşfettikten sonra, farklı alanlara da ilgi duyabileceğiniz ihtimalini aklınızdan çıkarmayın.

  1. Güven Eksikliğinden Harekete Geçememek ve Ne İstediğini Bilmemek

İstekleriniz hakkında kararsız tutumlar ve bireysel özgüven eksikliği kariyer planlamanızı yanlış yönlendirebilir. Özellikle özgüven eksikliği gibi durumlarda kariyer planlaması yapmadan direkt olarak iş dünyasına atılmak gibi durumlar söz konusu olabilir ve tüm hayatınız üzerinde olumsuz etkisini sürdürür. Kariyer planlaması öncesinde bireysel özgüveninizi yeniden kazanabilmek için çalışmalar sürdürüp; kendinize güvenmelisiniz. Bireysel olarak güveninizi kazandıktan sonra ne istediğinize karar verebilmek mutlaka daha kolay olacaktır.

  1. İnsanların Söyledikleri Üzerine Hareket Etmek

Karşınızdaki insanlardan bireysel olarak eleştirinizi istemek; sizi yönlendirmelerine imkân sağlamak değildir. Her zaman ne istediğinizden emin olmalı ve insanların fikirlerine göre hareket etmemelisiniz. Ailenizin, eş dostunuzun istediği bir mesleğe yönelmek, özgüveninizi tümüyle zedeler ve geleceğinizi tehlikeye atar. Kariyer planlaması yaparken, bu hayatın sizin olduğunu hiçbir zaman unutmayın.

  1. Kariyer Planlaması Yapmadan Meslek Hayatına Atılmak

Kariyer planlaması dahilinde yapılan hatalar kadar; bu planlamayı yapmamak da başlı başına bir hatadır. Kariyer yönünde geleceğinizi şekillendirirken öncelikle kariyer planlamasının basamaklarına uyum sağlamalısınız. Kendi öz eleştirinizi yapıp; ilgi alanlarınızı, hobilerinizi, bilgi birikiminizi, gelecek planlarınızı, hayallerinizi ve istediklerinizi doğru bir şekilde düzenleyebilmelisiniz.

  1. Şu An Yaptığınız İşin, Sizin İçin En Doğrusu Olduğunu Düşünmek

Detaylı bir araştırma yapmadan, denemeden ve görmeden; sizin için tam olarak neyin doğru ve yanlış olduğunu bazen bilemezsiniz. Bu sebepten meslek hayatınız hakkında kesin yargılara vararak şu an yaptığınız işin, sizin hayatınızda en doğrusu olduğunu savunmak; önünüzü görmenize ve geleceğinizi planlamanıza engel olur.

  1. Yanlış İlgi Alanlarına Yönelik Kariyer Hedefi Belirlemek

Kariyer planlaması yaparken bir ilgi alanına ya da dönemsel zevklerinize odaklanmak; mesleki seçimlerinizde yanlış adımlara sebep olabilir. Yeteneklerinizi ve hayallerinizi bir araya getirip öz eleştiri yaparken öncelikle uzun vadede bu yeteneğin sizi ne yöne götüreceğini sorgulamalısınız. Kariyer noktasında bir planlama söz konusuyken dönemsel ilgi alanlarınıza göre hareket etmemelisiniz; şayet bu durum geleceği görebilmenizi engeller.

Kariyer planlaması yaparken sağlam adımlarımızın yanı sıra, yanlışlarımızı da göz ardı etmeden, düzelterek yürüyebilmek planımızın doğru bir şekilde ilerlemesini sağlar.

Bu yazımızda da kariyer planlamasında en çok yapılan hatalardan ve bu hataların geleceğimize yönelik etkilerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize başarılı, sağlıklı ve mutlu bir hafta diliyorum Novarge ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler