Novarge Premium
Okumanın Önemi ve Anlayarak Hızlı Okuma Becerisi

Okumanın Önemi ve Anlayarak Hızlı Okuma Becerisi

KARİYER

Kasım ayının bizi güneşinin enerjisiyle buluşturmaya devam ettiği bir haftanın, son iş gününden hepinize merhaba sevgili Novarge okurları.

Bugün, bireysel gelişimimizde büyük rol oynayan “okuma alışkanlığının öneminden ve hızlı okuma becerilerinden” bahsedeceğiz.

Okumak; hayal dünyasını geliştiren, başlı başına ufkun genişlemesine yol açan, hafızayı güçlendiren, geleceğin yapı taşlarını oluşturan, bilgiyi destekleyen ve zihinsel becerileri geliştiren bir alışkanlıktır. Kitap okuyan ve bunu alışkanlık haline getiren yeni nesiller her zaman geleceklerini farklılaştırır ve bilginin gücünü sağlamlaştırırlar. Kitapların ufuk açıcı ve zihin besleyici gücünü keşfeden bireyler, geleceklerinde de hayal güçlerini oldukça aktif olarak kullanabilirler. Okumanın birey için, gözle görülen ya da görülmeyen birçok faydası mevcuttur.

Okumanın Faydaları Nelerdir?

  • Hayata bakış açınızı değiştirir.
  • Bilginin gücünün farkına varırsınız.
  • Kültürünüzü arttırır.
  • Yalnız hissetmezsiniz.
  • Gelecekte iyi bir yazar ya da konuşmacı olabilme imkanına erişebilirsiniz.
  • İş ve eğitim hayatında başarı yakalamanızı sağlar.
  • Hızlı okuma becerileriniz gelişir.
  • Düşünceleriniz sınırlarından kurtulur ve olgunlaşır.
  • Daha gelişmiş ve olgunlaşmış hissedersiniz.
  • Zihinsel becerilerinizi geliştirir.
  • Hafızanızı güçlendirir.
  • Kelime haznenizi ve bilgi dağarcığınızı geliştirir.
  • Toplumsal ilişkilerinizi destekler.
  • Bireysel özgüveninizi arttırır.
  • Bireysel gelişiminize katkısı oldukça büyüktür.
  • Hayallerinizi şekillendirip, geliştirebilmenizi sağlar.

 

Okuma kültürünün, bireysel gelişim üzerinde olumlu etkilerinin gelişerek devam ettiği günlerde, farklı okuma yöntemleri dikkat çekmeye başlıyor. Yaşamın hızlı temposunda bireyler hayatlarındaki her şeyi hızlandırma ihtiyacı hissediyorlar. Okuma kültürü de buna dahil olarak değişik yöntemler ile bireylerle buluşuyor. Hızlı okuma tekniği, günlük hayatta uyguladığımız normal okuma tekniğinden tamamen farklı bir okuma yöntemi değildir. Hızlı okuma yöntemi, bireyin hızlı okuma tekniklerinin gelişimini sağlayan bileşenlerin bir araya gelmesinden oluşur. Hızlı okuma tekniği içerisinde; içten okumayı durdurma, gruplama, geniş görme, hızlı algılama ve bilgiyi hafızaya hızlı yerleştirme gibi yöntemleri barındırır. Hızlı okuma yöntemi, beyin, ağız, kulak ve göz fonksiyonlarını normal okuma tekniğinden daha fazla çalıştırır. Bunun sebebi, hızlı okuma yönteminde duyular ve beyin arasında daha fazla iletişim kurulabilmesidir. Hızlı okuma yöntemi sadece kelimelerin hızlı okunmasından ibaret değildir. Aynı zamanda bünyesinde, okuyarak hızlı anlayabilme ve zihinde yer verebilme özelliklerini barındırır. Kısaca özetleyecek olursak; hızlı oluma yöntemi, okumaya daha fazla odaklanmaktır.

Hızlı okuma becerisi, içerisinde birçok aşamayı barındırmaktadır. Bunlar, gözün hızlı ve geniş görmesi, sessiz okuyabilmek, kelimeleri hızlı çözebilmek, hızlı okuyabilmek, konsantre olmak, okunanları zihne yerleştirebilmek, okunanları daha sonra hatırlatabilmek ve tüm bilgiler ile önceki bilgilerimizi buluşturup yeni fikirler üretebilmek gibi aşamaları kapsar.

Hızlı Okuma Bileşenleri Nelerdir?

Gözün Hızlı ve Geniş Görebilmesi

Gözün, gördüğünü okuduğunu biliyoruz. Hızlı okumanın bu aşamasında daha geniş bir alanı görerek hızlı okuyabilmek amaçlanır.

  1. Tek bakışta birçok kelimeyi görüp okuyabilmek.
  2. Göz açınızı genişleterek daha geniş bir alanı görmesini sağlamak.
  3. Görme açısını yatay ve dikey olarak değiştirerek daha fazla görme alanına ulaşabilmek.

Sessiz Okumak

Sessiz okuma yapmak, göz ve zihin arasındaki kombinasyonun daha uyumlu sağlanmasını ve hızlı ilerlemesini sağlar. Bu aşamada okunan bölüm ile zihin temelleri arasında bir köprü kurularak daha hızlı okumanın sağlanması amaçlanır.

Kelimeleri Hızlı Çözmek

Metinde anlaşılamayan ya da anlamı bilinmeyen bir kelimeyle karşılaşıldığında o kelimeyi hecelere bölmek daha çabuk anlamanıza yardımcı olabilir. Hızlı okumanın bu aşamasında zihnin bilmediği kelimeyi hızlı ayırt etmesi ve çözümlemesi amaçlanır.

Hızlı Anlayabilmek

Hızlı okumanın bu aşamasında okunan bölüm ile zihin arasında hızlı bir köprünün kurulması ve bilginin zihne yerleştirilmesi amaçlanır.

  1. Anlamayı amaçlayarak hızlı okumak.
  2. Kelime dağarcığının okumalar ile genişlemesi.
  3. Anlatılan konuya tümüyle hâkim olmak.

Konsantre Olabilmek

Okuma esnasında konsantrasyonu iyi yakalayabilmek, hızlı okuma sonucunda bilgilerin zihinde daha kolay yer edebilmesini sağlar.

Hafızaya Yerleştirilenleri Daha Sonra Hatırlayabilmek

Hızlı okuma tekniği ile zihne yerleştirilen bilgiler kalıcı olur ve daha sonra hatırlanabilir.

Okunanları Zihnin Diğer Bilgileriyle Buluşturmak

Hızlı okuma yönteminde önemli olan, kısa sürede çok fazla kelimenin okunması değil, en az sürede en fazla kelimenin okunarak zihinde yer edebilmesini sağlayabilmektir. Beynimiz, içerisine yerleştirilen yeni bilgiler ile eskide yer alan bilgileri bir araya getirir ve yeni fikirler ortaya çıkartır. Bu sayede öğrenilen yeni bilgiler, eski bilgiler ile birleşerek yeni bir fikrin kapısını açar.

Hızlı okuma eğitimini uzaktan eğitim merkezlerinden kolaylıkla edinebilirsiniz. Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin sunduğu “Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi” programını edinerek, bilgiye hızlı kavuşmanızı tavsiye ederiz. Eğitime linkten ulaşabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/kurs/anlayarak-hizli-okuma-egitimi

Haftanın son iş gününde okumanın ve bilginin farklı kombinasyonlarına değindik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hafta sonu diliyorum sevgili Novarge okurları.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler