Novarge Premium
Sosyal Medya ve Bireysel Gelişim

Sosyal Medya ve Bireysel Gelişim

EĞİTİM

Kasım ayının bizi karşıladığı güneşli bir haftanın ilk gününden herkese merhaba sevgili Novarge okurları! Bugün, sosyal medyada oluşturduğumuz kimliklerin bireysel gelişimimize yönelik, görünür ve görünmez bazı etkilerini konuşacağız.

Hepimiz, günün her anında vaktimizin çoğunluğunu sosyal medyada geçiriyoruz. Bilgi almak, çevremizde olan bitenleri kontrol etmek, sosyalleşmek ve iletişim için her gün defalarca kez sosyal mecralarını kullanıyoruz. Bilgi çağının bir getirisi olarak gelişen teknoloji furyasının bizi mecbur kıldığı ve hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medya; gün be gün biraz daha yaşamımızın odak noktası haline geliyor. Bugün bile yeni doğan bebeklere, küçük yaşta çocuklara sosyal medya hesaplarının açıldığını görüyoruz. Bu durumun artı yönleri bulunduğu kadar elbette eksi yönleri de mevcut. Çocukların gelişiminde sosyal medya kimliklerini konu aldığımız "Çocukların Dünyasında Sosyal Medya" isimli yazımıza göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/cocuklarin-dunyasinda-sosyal-medya.html

Her gün biraz daha yaşamımızın bir parçası haline gelen sosyal medya mecralarının bireysel gelişim üzerinde etkisi oldukça fazla. Bu durumda elbette artı yönler kadar eksi yönler de ortaya çıkıyor. Gelin sosyal medyanın bireysel gelişim üzerinde olumlu ve olumsuz yönlerini birlikte değerlendirelim:

Sosyal Medyanın Bireysel Gelişim Üzerinde Olumlu Etkileri

Bilgi Sahibi Olmayı Kolaylaştırır

Sosyal medya, bireyin bilgi sahibi olmak istediği konular ya da güncel hayatın tüm hususları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Üstelik bu bilgi alma aşaması sosyal medya ile kolaylaşır ve daha pratik hale gelir. Örneğin dünyanın bir ucunda meydana gelen bir olay hakkında sosyal medya sayesinde kolayca bilgi sahibi olabiliriz. 

Teknoloji Çağına Adapte Olmayı Sağlar

Teknoloji çağında sosyal medya, bireyin bilgi çağına ayak uydurmasına olanak sağlar. Teknolojiye uyum sağlayan bireyler geleceğin getirilerine ve yaşam standartlarına kolaylıkla adım atabilirler.

Sosyalleşmeyi Sağlar

Sosyal medya mecraları bireyin sosyalleşmesini ve kolayca iletişim kurmasını sağlar. Bu sayede bireyin iletişimsel yetenekleri güçlenir ve kolayca sosyalleşebilir.

Bireysel Gelişim Düzeyini Arttırır

Sosyal medyayla ilgili olan bireyler, araştırma basamaklarında yeni medyaya başvurur ve kolayca bilgi sahibi olabilir.

Sosyal medyanın bireysel gelişim yönünde olumlu etkileri olduğu kadar, bazı olumsuz etkileri de mevcuttur:

Sosyal Medyanın Bireysel Gelişim Üzerinde Olumsuz Etkileri

Vakit Kaybı Yaratır

Bireyin verimli değerlendirmesi gereken süreleri sosyal medyada değerlendirmesi bazı durumlarda verimli vaktin kaybına yol açabilir. Bu nedenle sosyal medyanın kontrollü kullanımı çok önemlidir.

Sahte Kimlik Üretimlerine Yol Açar

Bireylerin sosyal medyada oluşturduğu kimliklere bürünme çabaları bireysel gelişim üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu sahte kimlikler bireyin karakteri üzerinde olmak istediği biçime bürünmesi dolayısıyla sahteliği doğurarak gerçek hayattan uzaklaştırır.

Doğruluktan Uzaklaştırır

Sosyal medya vasıtasıyla öğrenilen bazı bilgiler doğruluktan uzak olabilir. Bu doğrultuda bireylerin yanlış ve sahte bilgilerle donatılması söz konusu olabilir.

Sahteliği Doğurur

Sosyal medya vasıtasıyla bireylerin gösterişler ve sahtelik ile donanmış hayatlara ilgi duyması, kendi yaşamında bir sahteliğin söz konusu olmasına sebep olabilir. Bu sebepten bireylerin sosyal medyanın sahteciliğinden kendini uzak tutabilmesi ve önlem alması çok önemlidir.

Sosyal medyanın birey üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri mevcuttur. Olumlu etkileri gelişimin tüm basamaklarına katkı sağlayacağı gibi; olumsuz etkileri gelişim basamaklarını zedeleyebilir.

Sosyal Medya Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Sosyal medya kullanırken bireyler bazı önlemleri alarak olumsuz getirilerini en az seviyeye indirebilirler.

Vakit Sınırlaması Yapılabilir

Sosyal medyanın bireyin vaktinin birçoğunu meşgul etmesi, gündelik yaşamda gerçekleştirilmesi gereken işlerin aksamasına sebep olabilir. Bu sebeple bireyin sosyal medya kullanım sürelerini sınırlandırması ve belli bir plana uygun hale getirmesi, olumlu getirilerine olanak sağlar.

Kötü Amaçlı Programlar Engellenebilir

Sosyal medya vasıtasıyla sürekli bireyin karşısına çıkan yalan haberler ve alışveriş sitelerinin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için anti-virüs programları kullanılabilir. Bunun yanı sıra sitelerin çerezleri engellenebilir. Bu sayede reklamların yarattığı olumsuzluklar en aza indirgenebilir.

Sahte Kullanımların Farkındalığı Sağlanabilir

Bireyin sosyal medya kullanırken karşısına çıkan yaşam standartlarının doğruluğu hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Bu doğrultuda bireyin öncelikle sosyal medya kullanımları ve yaratılan kimlikler hakkında bilgi sahibi olması; karşılaştığı yaşamın sahtelikleri görebilmesini sağlayabilir.

Bilgi Çağrışımı Yapan Siteler Tercih Edilebilir

Sosyal medyada geçirilen sürenin ve sıklıkla ziyaret edilen sitelerin bilgilendirme amacı taşıması bireysel gelişim için önemli bir niteliktedir. Bilgi amaçlı oluşturulan sitelerde yapılan ziyaretler sonucunda birçok bilginin öğrenimi söz konusu olabilir.

Araştırma Amaçlı Kullanımı Arttırılabilir

Sosyal medyanın araştırma ve bilgilenme amaçlı kullanılması; sosyal mecraların bireyin gelişimi üzerine olumlu etkilerini gösterir.

Sosyal medyanın doğru kullanımı ve bireysel gelişime etkileri tamamen bireyin iradesi ve istekleri ile doğru orantılıdır. Bireyin sosyal medyayı doğru kullanımı; bireysel olarak gelişim düzeyine etki sağlamasına olanak yaratacaktır.

Bireysel gelişim konusunda sosyal medya mecralarını değerlendirdiğimiz bir yazımızın daha sonuna geldik sevgili Novarge ailesi. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize başarılı, sağlıklı ve huzurlu bir hafta diliyorum sevgili okurlarımız…

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler